Τράπεζες

Στη Βουλή τροπολογία για ΛΕΠΕΤΕ, θα δίνει 40 εκατ. η Εθνική


Την τροπολογία για την υπαγωγή των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας στο ενιαίο επικουρικό ταμείο (ΕΤΕΑΠ) καταθέτει άμεσα στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο, να τονίζει ότι «οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας θα πάρουν επιτέλους επικουρική σύνταξη».

Όπως τόνισε ο κ. Πετρόπουλος (στον τηλεοπτικό σταθμό "Open"), επιβεβαιώνοντας πρωινό δημοσίευμα του Σin, η Εθνική Τράπεζα θα συμμετέχει στη χρηματοδότηση των επικουρικών συντάξεων των σημερινών δικαιούχων του Λογαριασμού Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ) με ποσό ύψους 40 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή με ποσό υψηλότερο από τα 35 εκατ. ευρώ, στα οποία είχε αναφερθεί η τράπεζα, στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού της σχεδίου.

Για τη διασφάλιση των επικουρικών συντάξεων έχει γίνει μελέτη από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, βάσει της οποίας προσδιορίσθηκε και το ετήσιο ποσό που θα πληρώνει η τράπεζα, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Πετρόπουλος επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την υπόθεση του ΛΕΠΕΤΕ, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να έλθει στη Βουλή και να ψηφίσει τη νομοθετική ρύθμιση και να εξηγήσει «αν πραγματικά διαφωνεί να πάρουν επικουρική σύνταξη οι συνταξιούχοι που παραμένουν απλήρωτοι από τον Δεκέμβριο του 2017».

Πάντως, μεγάλη μερίδα συνταξιούχων της Εθνικής αντιδρούν με σφοδρότητα στην υπαγωγή τους στο ενιαίο επικουρικό, παρότι το υπουργείο έχει διαβεβαιώσει ότι δεν επηρεάζονται οι δικαστικές τους διεκδικήσεις έναντι της τράπεζας για τον ΛΕΠΕΤΕ. Σήμερα, ομάδα συνταξιούχων συγκεντρώθηκε έξω από το υπουργείο Εργασίας για να διαμαρτυρηθεί για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Σin, ο Σύλλογος Συνταξιούχων της Εθνικής προσανατολίζεται να προσβάλει τη νομοθετική ρύθμιση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωσή της.