Οικονομία

Στη Θεσσαλονίκη οι ανακοινώσεις για το οικονομικό πρόγραμμα του 2021-Ποιά μέτρα εξετάζονται


Νέα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και της εργασίας θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός K. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, 12-13 Σεπτεμβρίου, όπως έκανε γνωστό σήμερα (22/8) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. 

Ειδικότερα ανέφερε: «Το πλέγμα των μέτρων που εξετάζουμε δεν περιλαμβάνει μόνο την εισφορά αλληλεγγύης, αλλά μειώσεις και άλλων φόρων, που επιβαρύνουν κυρίως την εργασία, προκειμένου να αυξηθεί η απασχόληση. Περιλαμβάνει επίσης και τις ασφαλιστικές εισφορές, γιατί το μη μισθολογικό κόστος αυξάνει την ανεργία και μειώνει την απασχόληση. Όλα αυτά θα παρουσιαστούν από τον πρωθυπουργό στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου φέτος-καθώς έχει ματαιωθεί η ΔΕΘ-υπάρχει το «Thessaloniki HELEXPO Forum», που διοργανώνει η διοίκηση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Εκεί ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει όλο το οικονομικό πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς. Και μέσα σ' αυτό θα περιλαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης όσων πλήττονται από τον κορονοϊό, αλλά και μόνιμα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα, όπως οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, που θα δώσουν μόνιμη ανάσα στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. Ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ».

«Ένα μέτρο που δούλεψε πολύ για την παροχή ρευστότητας, ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή. Με τις δύο φάσεις, περίπου 90.000 δικαιούχοι έχουν λάβει περίπου 1,8 δισ. ευρώ, που είναι μεγάλη ένεση ρευστότητας στην οικονομία σε σύντομο χρονικό διάστημα, τη στιγμή που οι τράπεζες δεν ήταν σε θέση να δώσουν, με την ταχύτητα που θέλαμε, ρευστότητα στην οικονομία. Επομένως, θα συνεχιστεί η επιστρεπτέα προκαταβολή και θα υπάρξουν ακόμα πιο χαλαρά κριτήρια για να είναι μεγαλύτερη η περίμετρος των δικαιούχων. Κι αν χρειαστεί θα συνεχίσουμε να τονώνουμε την ρευστότητα», τόνισε.

Για την εισφορά αλληλεγγύης είπε πως ήταν έκτακτος φόρος και πρόθεση της κυβέρνησης είναι σταδιακά να καταργηθεί. «Έχει πει ο πρωθυπουργός ότι θα φύγει και μάλλον, λόγω των συνθηκών που διαμορφώνονται από τον κορονοϊό, θα προχωρήσουμε πιο γρήγορα από τον αρχικό σχεδιασμό, με πιο γρήγορη μείωση, αρχικά, και μετά με κατάργηση», προσέθεσε.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση εξετάζει πλέγμα μέτρων για τη στήριξη της εργασίας γιατί, όπως είπε, νοιάζεται και έχει κάνει χρηστή διαχείριση του Ταμείου του Κράτους όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

«Δεν είμαστε έξω από την κοινωνία. Αντιλαμβανόμαστε ότι δημιουργείται μια χιονοστιβάδα όταν αναβάλλονται οι πληρωμές φορολογικών υποχρεώσεων. Γι' αυτό θα επεκτείνουμε σε περισσότερες δόσεις την καταβολή των φόρων που αναβάλλονται, ώστε να μην στραγγαλιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ώρα που θα προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι, λόγω των παλαιών υποχρεώσεων. Αυτό είναι δεδομένο και θα γίνει», τόνισε ενώ επισήμανε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση δεν διαταράσσουν την εμπιστοσύνη των αγορών στη Ελλάδα, η οποία «μπορεί να δανείζεται με λογικά επιτόκια και, μάλιστα, χαμηλότερα απ' ό,τι πριν από λίγα χρόνια».

Διευκρίνισε ότι από τα χρήματα της Ευρώπης, μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ και η κυβέρνηση φροντίζει να στηρίζει την οικονομία με τα χρήματα που έχουμε στο Ταμείο του Κράτους «και με την προσφυγή μας στις αγορές, που έγινε δύο φορές, με πολύ λογικό επιτόκιο, εν μέσω πανδημίας».

 Για τη χρηματοδότηση των μέτρων, αναφέρθηκε στο δημοσιονομικό και το ταμειακό σκέλος. Στο δημοσιονομικό, υπενθύμισε ότι δεν έχουμε τον περιορισμό του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για το 2020 και έχουμε επίσης τη δέσμευση των εταίρων μας, ότι ακόμη και αν τα χρήματα έρθουν αργότερα, το 2021, μπορούν να χρηματοδοτήσουν δαπάνες για τον κορονοϊό, που έγιναν από τον Φεβρουάριο του 2020 και μετά.

«Επίσης, έχουμε και το ταμειακό περιθώριο να στηρίξουμε την οικονομία», συνέχισε ενώ είπε ότι προσδοκούμε από το Ταμείο Ανάκαμψης να πάρουμε πολλά χρήματα τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν και όχι να σπαταληθούν. «Καταρτίζεται ήδη συνεκτικό πλαίσιο, που θα καταθέσουμε στην Ευρώπη μέχρι 15 Οκτωβρίου, στο οποίο υπάρχουν και παρεμβάσεις, οι οποίες θα στηρίξουν την οικονομία, τους εργαζόμενους που έχασαν εισοδήματα και τα νοικοκυριά, για να βγούμε όλοι μαζί από την κρίση όρθιοι», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων επανέλαβε ότι θα δοθούν εφάπαξ, από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο. «Έχουμε προχωρήσει για τους συνταξιούχους σε οκτώ παρεμβάσεις που ενισχύουν το εισόδημά τους», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις