Οικονομία

Στη Θεσσαλία οι περισσότερες νέες φυτεύσεις αμπέλων


Η Περιφέρεια Θεσσαλία βρίσκεται στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά στις νέες φυτεύσεις αμπέλων την περίοδο 2019-2020, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων των εκτάσεων οιναμπέλων, στην οποία προέβη η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), με βάση τις δηλώσεις απογραφής, που αποστέλλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Κομισιόν.

Συνολικά φυτεύτηκαν 961,1 στρέμματα αμπελώνων και κατατάσσουν τη Θεσσαλία στην πρώτη θέση από άποψη ρυθμού επέκτασης του υφιστάμενου αμπελώνα με αύξηση 2,33%, ενώ κατατάσσεται έβδομη Περιφέρεια στην επικράτεια από άποψη συνολικών εκτάσεων αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες.

Ακολουθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 887,4 στρέμματα και ποσοστό αύξησης της συνολικής της επιφάνειας με οινάμπελα 0,88%, η οποία όμως παραμένει πρώτη περιφέρεια από άποψη συνολικών εκτάσεων.

Τρίτη με σημαντική δυναμική (συνδυασμός υφιστάμενης έκτασης, νέων φυτεύσεων και ποσοστού αύξησης που είναι το δεύτερο υψηλότερο) κατατάσσεται η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας με 583,2 στρέμματα και ποσοστό αύξησης 2,2%.

Όπως αναφέρει η ΚΕΟΣΟΕ, «με θετικό πρόσημο εμφανίζονται επίσης οι περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας (420,2 στρέμματα), Κεντρικής Μακεδονίας (383,2 στρέμματα), Αττικής (209,3 στρέμματα), Ηπείρου (140,6 στρέμματα), Αν. Μακεδονίας-Θράκης (67,8 στρέμματα) και τέλος του Ν. Αιγαίου (18,2 στρέμματα)».

Αντίθετα, στην Περιφέρεια Κρήτης σημειώθηκε η μεγαλύτερη συρρίκνωση των εκτάσεων καθώς παρατηρείται παρά τη χορήγηση Αδειών Φύτευσης, υποχώρηση των φυτεμένων εκτάσεων το 2019/2020 κατά 226,7 στρέμματα. Μείωση παρατηρείται και στις περιφέρειες Β. Αιγαίου (42,1 στρέμματα), Ιονίων Νήσων (38,86 στρέμματα) και Κεντρικής (Στερεάς) Ελλάδας και Εύβοιας (27 στρέμματα).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις