Οικονομία

Στη σκιά των Τεμπών και των νέων πολιτικών δεδομένων η αξιολόγηση της DBRS


Πριν από την τραγωδία των Τεμπών, με το χρηματιστήριο να «καλπάζει» και το πολιτικό ρίσκο να μοιάζει αισθητά περιορισμένο, είχε «καλλιεργηθεί» η πεποίθηση ότι οι επενδυτικοί οίκοι θα φανούν γενναιόδωροι με την Ελλάδα και θα αναβαθμίσουν το αξιόχρεό της. 

Η ανείπωτη καταστροφή στα Τέμπη, όμως, ενδεχομένως να αλλάξει τα δεδομένα, κυρίως αν οι οίκοι αξιολόγησης λάβουν υπόψη τους τον πολιτικό παράγοντα και την αβεβαιότητα που προκύπτει με φόντο τις εκλογές. Και μια ενδεχόμενη αρνητική «στροφή» των οίκων θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο μεγάλο εθνικό στόχο, την επανάκτηση δηλαδή, της επενδυτικής βαθμίδας.

Ένα πρώτο σαφές δείγμα θα έχουμε σήμερα, όπου ο καναδικός οίκος DBRS, αναμένεται να αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Ο εν λόγω οίκος βαθμολογεί το αξιόχρεο της χώρα μας μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, όπως ισχύει και στις περιπτώσεις της Standard and Poor’s (S&P) και η Fitch.

Εξαίρεση αποτελεί η Moody’s, η οποία μας κατατάσσει τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και στις 17 Μαρτίου θα δώσει τη νέα ετυμηγορία της.

Σε κάθε περίπτωση οι σημερινές ανακοινώσεις της DBRS αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το οικονομικό επιτελείο, που ευλόγως ανησυχεί ότι η τραγωδία των Τεμπών θα επηρεάσει αρνητικά και την προσπάθεια για την επενδυτική βαθμίδα.

Δεν αναβάθμισε την Ελλάδα η Scope Ratings- Σταθερή η αξιολόγηση με θετικό outlook

Πριν μια εβδομάδα ο γερμανικός οίκος Scope Ratings διέψευσε τις προσδοκίες για αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα. Ο γερμανικός οίκος διατήρησε το αξιόχρεο σταθερό στο BB+ με θετικό outlook.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα