Ενέργεια

Στη Nexans η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου - Στα €1,43 δις το τίμημα


Η EuroAsia Interconnector ανέθεσε στη Nexans την πλήρη σύμβαση μηχανικής, κατασκευής και εγκατάστασης για τη σύνδεση EuroAsia Interconnector που θα συνδέει την Κύπρο και την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε.

Η ηλεκτρική διασύνδεση θα μεταφέρει έως και 2.000 MW ενέργειας στο δεύτερο στάδιο προς την Ευρώπη και θα είναι η μεγαλύτερη υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση στην ιστορία, τροφοδοτώντας περισσότερα από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά με ηλεκτρική ενέργεια.

Η σύμβαση υποβρυχίων καλωδίων Nexans, αξίας 1,43 δισ ευρώ, θέτει πολλαπλά παγκόσμια ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένων των μακρύτερων και βαθύτερων υποθαλάσσιων καλωδίων HVDC που έχουν τοποθετηθεί ποτέ, με μήκος 900 χλμ. για καθένα ζεύγος που θα παραδοθεί και θα εγκατασταθεί από τα πλοία τοποθέτησης υποθαλάσσιων καλωδίων Nexans Aurora και Nexans Skagerrak.

Ως κρίσιμο μέρος του ευρύτερου έργου EuroAsia Interconnector διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, το καλώδιο συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) 525 kV θα είναι η μεγαλύτερη και βαθύτερη διασύνδεση στον κόσμο με διπολικό καλώδιο μήκους 2×900 km, και θα ποντιστεί στον πυθμένα της Μεσογείου σε βάθη μέχρι 3.000 μέτρων.

Τα υποθαλάσσια καλώδια εμποτισμένης μάζας ψηλής τάσης (HVDC Mass Impregnated) θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις της Nexans στο Halden (Νορβηγία) και στο Futtsu (Ιαπωνία).

Η EuroAsia Interconnector θα μπορεί να μεταφέρει 1000 MW ηλεκτρικής ενέργειας στο στάδιο 1 μεταξύ Ισραήλ -Κύπρου-Ελλάδας και της Ευρώπης, με δυνατότητα αύξησης στα 2000 MW στο στάδιο 2, που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά. Αυτό θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση όλης της Κύπρου και του Ισραήλ, διασφαλίζοντας τον ενεργειακό εφοδιασμό και δημιουργώντας έναν ενεργειακό διάδρομο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Ο πρώτος πόλος αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028 και ο δεύτερος πόλος το 2029.

«Είμαστε περήφανοι που μετά από 12 χρόνια σκληρής δουλειάς η μεγαλύτερη και βαθύτερη υποθαλάσσια διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας HVDC στον κόσμο που θα κατασκευαστεί από τη Nexans θα βάλει την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, τερματίζοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή της απομόνωση της Κύπρου, του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους μέλους της ΕΕ,. Η ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας είναι ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος PCI 3.10 που τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και του Ισραήλ, δημιουργεί ασφάλεια εφοδιασμού, μειώνει σημαντικά τις εκπομπές CO2 και επιτυγχάνει τους στόχους της «Πράσινης Συμφωνίας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο Νάσος Κτωρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της EuroAsia Interconnector.

«Αυτό το έργο που σπάει ρεκόρ αποδεικνύει την ικανότητά μας να καινοτομούμε και να ωθήσουμε τα όρια της μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού για να ανταποκριθούμε σε μια συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια ανάγκη. Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα στην πορεία προς μια οικονομία απεξαρτημένη από τον άνθρακα. Η παγκόσμια στρατηγική ηλεκτροδότησης της Nexans διαδραματίζει βασικό ρόλο στο ταξίδι του κόσμου προς ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές, και είμαστε ενθουσιασμένοι που έχουμε επιλεγεί για να μετουσιώσουμε σε πράξη το EuroAsia Interconnector», δήλωσε ο Christopher Guérin, Διευθύνων Σύμβουλος της Nexans.

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας ΑΔΜΗΕ, προσφέρει τεχνική και λειτουργική υποστήριξη διασφαλίζοντας την επιτυχή υλοποίηση του έργου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα