Διεθνή

Ισπανία: Στη φυλακή για διαφθορά πρώην υπουργός και ΓΔ του ΔΝΤ


Ο Ισπανός πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πρώην υπουργός Ροντρίγκο Ράτο πέρασε σήμερα την πύλη των φυλακών, για να εκτίσει ποινή φυλάκισης τεσσεράμισι ετών, καταδικασμένος υπεξαίρεση κεφαλαίων από την τράπεζα Bankia, της οποία ήταν πρόεδρος.

Ο πρήων τραπεζίτης και πολιτικός αποτελεί πλέον σύμβολο διαφθοράς στη χώρα του.

«Ζητώ συγγνώμη από την κοινωνία και από τους ανθρώπους που μπορεί να αισθάνονται απογοητευμένοι ή ότι επηρεάστηκαν», δήλωσε ο Ράτο, 69 ετών, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες που τον περίμεναν κοντά στο σωφρονιστικό ίδρυμα.

Πρώην κορυφαίο στέλεχος του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, ο Ράτο ήταν υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της συντηρητικής κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ από το 1996 έως το 2004, πριν γίνει διευθυντής του ΔΝΤ έως το 2007.

Καταδικάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου  επειδή στην τράπεζα της οποίας προήδρευε, διατηρούσε ένα κρυφό «μαύρο» σύστημα τραπεζικών καρτών, με τις οποίες κορυφαία στελέχη έπαιρναν χρήματα για δήθεν έξοδα, χωρίς να δηλώνουν τίποτα στην εφορία. Εκείνη την εποχή στην Ισπανία είχε επιβληθεί αυτηρή λιτότητα, ενώ η τράπεζα Bankia αντιμετώπιζε προβλήματα και χρειάσθηκε στήριξη από το κράτος για να σωθεί.

Το όνομα του Ράτο –που ήταν τραπεζίτης μόνο από το 2010 έως το 2012– συνδέεται κυρίως με το μεγαλύτερο τραπεζικό σκάνδαλο στην ιστορία της Ισπανίας: μια σειρά επενδυτών παροτρύνθηκαν να τοποθετήσουν χρήματά σε τοξικά τραπεζικά προϊόντα και πολλοί μικρομέτοχοι ζημιώθηκαν ύστερα από την καταστροφική είσοδο της Bankia  στο χρηματιστήριο το 2011.

Η δικαιοσύνη έκρινε ότι αυτή η εισαγωγή στο χρηματιστήριο ήταν δόλια. Ο Ράτο θα δικαστεί και γι αυτή την υπόθεση στις 26 Νοεμβρίου, κατηγορούμενος για εξαπάτηση επενδυτών, μαζί με άλλα στελέχη της τράπεζας.  κατηγορούμενους.