Αγορές

Στη δίνη του κορωνοϊού και η Wall Street: Ιστορική «βουτιά» για τον Dow Jones


Βαριές απώλειες κατέγραψαν και οι τρεις δείκτες στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street υπό το βάρος της ανησυχίας για τον κορωνοϊο. Η εξάπλωση της νόσου τόσο στην Ευρώπη -κυρίως στην Ιταλία- όσο και στην Ασία - σε Ν. Κορέα και Ιράν- προκαλεί παγκόσμιο συναγερμό καθώς αυξάνονται οι φόβοι για το ξέσπασμα μιας ανεξέλεγκτης πανδημίας.

Ειδικότερα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου έπιασε ιστορικό χαμηλό στο 1,32% σημειώνοντας πτώση πέντε μονάδων βάσης. Επιπλέον ο δείκτης φόβου VΙΧ σημειώνει νέα άνοδο στις 28 μονάδες ή αύξηση +11%, ο δείκτης αυτός όταν αυξάνεται σημαίνει ότι αυξάνεται και ο κίνδυνος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 80.200 σε 34 χώρες, με τους θανάτους να φτάνουν τους 2.700. Νωρίτερα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) κάλεσαν τους Αμερικανούς πολίτες να προετοιμαστούν για την εξάπλωση του κορωνοϊού και στις ΗΠΑ.

Στη Wall Street, o Dow Jones «βούλιαξε» 3,15% ή 879 μονάδες στις 27.081, ο S&P σημείωσε πτώση 2,98% στις 3.129 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,77% στις 8.965 μονάδες.

Μάλιστα o Dow Jones κατέγραψε τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση στην ιστορία του και συγκεκριμένα κατά 1.910 μονάδες

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των American Express (-5,7%), United Technologies (-5,2%), Visa Inc. (-5,1%) και UnitedHealth (-5%) ενώ για άλλη μια συνεδρίαση κανένας τίτλος δεν έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι το χρηματιστήριο μετοχών των ΗΠΑ θα καταρρεύσει, αν ο ίδιος χάσει τις φετινές εκλογές. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Ινδία, ο Τραμπ είπε σε επικεφαλής επιχειρήσεων ότι οι μετοχές θα εκτιναχθούν αν επανεκλεγεί. «Αν δεν κερδίσω, θα δείτε ένα κραχ που δεν έχετε δει ποτέ άλλοτε», πρόσθεσε.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η Home Depot καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 5,8% στα 2,48 δις. δολάρια ή 2,28 δολ. ανά μετοχή και τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 25,78 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη 2,11 δολ. ανά μετοχή και έσοδα 25,76 δισ. δολ.

Στα μάκρο της ημέρας, ενισχύθηκε ελαφρώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board αυξήθηκε στις 130,7 μονάδες το Φεβρουάριο από το αναθεωρημένο μέγεθος των 130,4 μονάδων τον Ιανουάριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τον δείκτη στις 132,6 μονάδες.

Εξάλλου, η αγορά κατοικιών αναζωπυρώθηκε στο τέλος του 2019, με τις τιμές των κατοικιών να σημειώνουν ισχυρή άνοδο. Τον Δεκέμβριο, ο δείκτης Case-Shiller ενισχύθηκε 3,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Τον Νοέμβριο είχε καταγράψει άνοδο 3,5%. Ο δείκτης καταγράφει τις μεταβολές στις τιμές σε 20 μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,0886 δολ. από 1,0855 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» 3% στα 49,90 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχώρησε από το υψηλό επτά ετών στα 1.650 δολ./oz.