Ελλάδα

Στη Διαύγεια η απόφαση των προγραμματικών συμβάσεων του ΥΠΑΑΤ για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης


Την τελική έγκριση έλαβαν οι Προγραμματικές Συμβάσεις ανάμεσα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και σε δέκα Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες αφορούν την Εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, όπως γνωστοποιήθηκε από απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, υπογεγραμμένη από τον αρμόδιο υπουργό Μάκη Βορίδη.

Συγκεκριμένα οι Προγραμματικές Συμβάσεις αφορούν τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Όπως τόνισαν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «η Περιφέρεια Αττικής και Ιονίων Νήσων έχουν παραχωρήσει την αρμοδιότητα τους για τα Σχέδια Βόσκησης στο ΥΠΑΑΤ, κάνοντας χρήση του σχετικού δικαιώματος που προκύπτει από το σχετικό νόμο. Αναφορικά με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αυτή έχει ζητήσει κάποιες αλλαγές τις οποίες το υπουργείο αυτή τη στιγμή τις εξετάζει».

«Το Έργο αφορά στη σύνταξη μελετών διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών, οι οποίες θα έχουν ως επιδίωξη την αειφορική αξιοποίηση τους, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση και τονίζεται ότι «επιδιώκεται η πλήρης και αντικειμενική απογραφή της φυσιογνωμίας, του καθεστώτος χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών σε πανελλαδική κλίμακα με σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής επιφάνειά τους, η αξιόπιστη εκτίμηση της βοσκοϊκανότητας τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες, οι οποίες θα κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους».

Παράλληλα «καθορίζονται τα έργα υποδομής και οι βελτιώσεις βλάστησης που θεωρούνται απαραίτητες για την ανάπτυξη των βοσκήσιμων γαιών και την αύξηση της βοσκοϊκανότητάς τους. Το Διαχειριστικό Σχέδιο Βόσκησης (Δ.Σ.Β.) ολοκληρώνεται με τον υπολογισμό του κόστους ανάπτυξης και την οργάνωση της διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών και του ζωικού κεφαλαίου».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις