Τράπεζες

Στη διαβούλευση για τις Νέες Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής η Τρ. Πειραιώς


Διεθνής συνάντηση πραγματοποιείται, σήμερα, στο Παρίσι, σχετικά με τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής (Principles for Responsible Banking) θέτουν σε παγκόσμια δημόσια διαβούλευση το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (United Nations Environment Programme Finance Initiative -UNEP FI) και 28 τράπεζες από όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που συμμετέχει ενεργά, μαζί με άλλες 27 τράπεζες από όλον τον κόσμο, στη διαμόρφωση των παγκόσμιων αυτών Αρχών.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα εν λόγω χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιπροσωπεύουν πάνω από 17 τρισ. δολάρια, σε στοιχεία ενεργητικού και πρωτοστατούν στην επεξεργασία και την εφαρμογή των Αρχών

Στη διεθνή αυτή συνάντηση συμμετέχει ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο οποίος δήλωσε την υποστήριξή του στις νέες Αρχές, από κοινού με διευθύνοντες συμβούλους των άλλων 27 τραπεζών.

Οι Αρχές εισέρχονται τώρα σε εξάμηνη περίοδο δημόσιας διαβούλευσης και θα τεθούν προς υπογραφή από όλες τις τράπεζες, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Σκοπός τους είναι να καθορίσουν τον ρόλο και τις ευθύνες του τραπεζικού τομέα στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Δεσμευόμενες στο νέο πλαίσιο, οι τράπεζες θα ευθυγραμμίσουν τις εργασίες τους με τους στόχους της παγκόσμιας κοινότητας, όπως αυτοί εκφράζονται μέσα από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals - SDGs) και τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Ο Satya Tripathi, Assistant Secretary-General, των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι «ο τραπεζικός κλάδος παγκοσμίως αντιμετωπίζει την πρόκληση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Είμαι αισιόδοξος ότι θα δούμε αλλαγή πορείας των επιχειρησιακών πρακτικών, τέτοια που να ενισχύει το γεγονός ότι το πράσινο και κοινωνικά υπεύθυνο επιχειρείν είναι το καλύτερο επιχειρείν».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, σημείωσε: «Υποστηρίζουμε τις παγκόσμιες Αρχές για την Υπεύθυνη Τραπεζική, διότι θεωρούμε ότι οι υπεύθυνες σχέσεις με τους πελάτες μας, τους μετόχους, τους εργαζομένους και την κοινωνία εν γένει, μας προσδίδουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη δημιουργία εμπιστοσύνης, στην υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Οι Αρχές συνάδουν με τις αξίες της Τράπεζας Πειραιώς και ενδυναμώνουν την κουλτούρα του Οργανισμού μας, που στηρίζεται στην υπευθυνότητα, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια».

Οι εν λόγω Αρχές θέτουν τους παγκόσμιους όρους στην αειφόρο τραπεζική και θα διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες δημιουργούν αξία τόσο για τους μετόχους, όσο και για την κοινωνία. Παρέχουν το πρώτο παγκόσμιο πλαίσιο για την ενσωμάτωση της αειφορίας σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς της τράπεζας, από τη στρατηγική χαρτοφυλακίου έως και τις συναλλαγές.

Υπογράφοντας τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής, οι τράπεζες θα δεσμεύονται να λογοδοτούν δημόσια για τις θετικές και αρνητικές κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις τους. Συμφωνούν να θέτουν δημόσιους στόχους για την αντιμετώπιση των κυριότερων αρνητικών επιπτώσεών τους και να ιεραρχούν τις θετικές επιδράσεις τους, ώστε να συμβαδίζουν και να συμβάλλουν στην εθνική και διεθνή βιώσιμη ανάπτυξη και στους στόχους για το κλίμα.

Η υπογραφή των Αρχών θα αποτελεί σοβαρή δέσμευση ότι οι τράπεζες που θα αποτυγχάνουν επανειλημμένα να πληρούν τις απαιτήσεις διαφάνειας, να θέτουν κατάλληλους στόχους και να επιδεικνύουν πρόοδο, θα διαγράφονται από τη λίστα των υπογραφόντων.

Αναλυτικά, οι έξι Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής του UNEP FI είναι:

  1. Ευθυγράμμιση: «Θα ευθυγραμμίσουμε την εταιρική μας στρατηγική έτσι ώστε να συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών των ατόμων και στους στόχους της κοινωνίας όπως αυτοί εκφράζονται στους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Ηνωμένα Έθνη), στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και στα σχετικά εθνικά και περιφερειακά θεσμικά πλαίσια».
  2. Αντίκτυπος: «Θα αυξάνουμε συνεχώς το θετικό αντίκτυπο μειώνοντας ταυτόχρονα το αρνητικό, και θα διαχειριζόμαστε τους κινδύνους  για τους ανθρώπους και το περιβάλλον από τις δραστηριότητες, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας».
  3. Πελάτες: «Θα εργαζόμαστε με υπευθυνότητα μαζί με τους πελάτες μας ώστε να ενθαρρύνουμε τις αειφόρες πρακτικές και να υποστηρίζουμε τις οικονομικές δραστηριότητας που δημιουργούν ευημερία για τη σημερινή και τις επόμενες γενεές».
  4. Ενδιαφερόμενα μέρη: «Θα συμβουλεύουμε, θα ενθαρρύνουμε και θα συνεργαζόμαστε υπεύθυνα με τα ενδιαφερόμενα μέρη για την επίτευξη των στόχων της κοινωνίας».
  5. Διακυβέρνηση και θέσπιση στόχων: «Θα υλοποιήσουμε στην πράξη τη δέσμευσή μας στις Αρχές αυτές μέσα από την αποτελεσματική διακυβέρνηση και τη δημιουργία  κουλτούρας Υπεύθυνης Τραπεζικής. Θα ανακοινώνουμε τους στόχους που σχετίζονται με τις σημαντικότερες θετικές επιπτώσεις από τις δραστηριότητές μας».
  6. Διαφάνεια και Λογοδοσία: «Θα επανεξετάζουμε σε περιοδική βάση την ενσωμάτωση των Αρχών και θα ενημερώνουμε, για τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις από τις δραστηριότητές μας καθώς και για το βαθμό  συνεισφοράς μας στην επίτευξη των στόχων της κοινωνίας».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, οι υπό διαμόρφωση Αρχές για την Υπεύθυνη Τραπεζική συνάδουν πλήρως με τις αρχές εταιρικής υπευθυνότητας που εφαρμόζει στις επιχειρηματικές αποφάσεις της. «Η βελτιστοποίηση της εταιρικής διακυβέρνησης, η  ευθυγράμμιση των επιχειρηματικών στόχων με την κοινωνική πρόοδο, η υιοθέτηση άριστων εργασιακών πρακτικών, η προαγωγή του πολιτισμού και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν τα πεδία στόχευσης της Τράπεζας, στο πλαίσιο της εταιρικής της υπευθυνότητας.

Κλείνοντας, η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει πως βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την αειφόρο ανάπτυξη. Κατανοεί ότι η βιώσιμη οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί μόνο όταν υπάρχει ισχυρός κοινωνικός ιστός σε ένα υγιές περιβάλλον».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις