Πολιτική

Στη ΔΕΘ ο οδικός χάρτης για έξοδο από τα Μνημόνια


Τα κρίσιμα σημεία στην προσπάθεια για την οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, όπως η στήριξη της νέας γενιάς με δέσμες προτάσεων αναμένεται να αναδείξει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσημη ομιλία του στην 82η ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη. Όπως επεσήμανε σε συνέντευξη στην ΕΡΤ3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος στην φετινή ΔΕΘ θα τεθεί επί τάπητος ο οδικός χάρτης με τα κρίσιμα στοιχεία με στόχο την οριστική έξοδο από τα Μνημόνια, ένα χρόνο από τώρα, τον Αύγουστο του 2018.

Τόνισε δε, πως «υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε αρκεί και το ΔΝΤ να μην τραβήξει το σκοινί περισσότερο απ' ό,τι πρέπει κατά την προσφιλή του τακτική» προσθέτοντας ότι «θα ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ενώ υπογράμμισε ότι «δεν θα έχουμε εκλογές».

Αναφορικά με την αντιπαράθεση που έχει προκαλέσει το άρθρο του Πρωθυπουργού για τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν επρόκειτο για «αγιογραφία» και πως τα ζητήματα που έθιξε ήταν απολύτως πολιτικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι στην Ευρώπη «μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων διεξάγεται μια αυτοκριτική συζήτηση για τα λάθη που έγιναν τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σε σχέση με τη στρατηγική σύμπλευση με τη συντήρηση και τη Δεξιά» και πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη απουσιάζουν από αυτή τη συζήτηση.

Ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον κόμμα του 3% λέγοντας «απευθυνόμαστε στην κοινωνική πλειοψηφία ανεξαρτήτως των προηγούμενων πολιτικών φρονημάτων ή τοποθετήσεων της». Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση που εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης ότι με το άρθρο γίνεται ένας παραλληλισμός μέσα από τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αδικείται, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «ο Γιώργος είπε την προσωπική του άποψη που είναι απολύτως σεβαστή και δεκτή».

Αναφορικά, τέλος, με την δυνατότητα φοροελαφρύνσεων σε συνέχεια της ανάκαμψης της οικονομίας ο κ. Τζανακόπουλος συμπλήρωσε: «...πρέπει να σας πω ότι από το 2019 και μετά ήδη έχουμε ψηφίσει τη μείωση φορολογικών συντελεστών αλλά και την παροχή νέων επιδομάτων. Και έχουμε και μια σειρά από επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται. Από κει και πέρα, αν η ελληνική οικονομία συνεχίσει να κινείται με αυτό τον αναπτυξιακό ρυθμό και ακόμα καλύτερο, όπως προβλέπεται για το 3ο τρίμηνο του 2017 και αυτή η πορεία συνεχιστεί και το 2018, και αναλόγως και με τη συνολική κίνησης της οικονομίας αλλά και των δημοσιονομικών  μεγεθών, θα υπάρξει η μέριμνα χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι στόχοι του προγράμματος ,να προχωρήσουμε και σε άλλες επεκτατικές πολιτικές, με φοροελαφρύνσεις, είτε έχουν να κάνουν με δημοσιονομικά ανοίγματα».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις