Ελλάδα

«Στερεύουν» προσωρινά οι περίφημοι καταρράκτες της Έδεσσας


Οι περίφημοι καταρράκτες της Έδεσσας «στερεύουν» για ρεις μήνες, καθώς τεχνικοί λόγοι επιβάλουν τη διακοπή της ροής του κύριου όγκου νερού στον μεγαλύτερο καταρράκτη, τον «Κάρανο». Αυτό θα έχει ως συνέπεια να σταματήσει να «ξεδιψά» τον κάμπο της Πέλλας.

Η «πόλη του νερού» όπως αποκαλείται η Έδεσσα, θα στερηθεί από τις 15 Φεβρουαρίου και τους επόμενους μήνες τα ορμητικά, εντυπωσιακά νερά που δημιουργούν το μοναδικό φυσικό φαινόμενο των καταρρακτών της. Στο διάστημα αυτό θα γίνουν έργα στεγανοποίησης του Εδεσσαίου ποταμού, που άρχισε να εισχωρεί στα υπόγεια των παρακείμενων πολυκατοικιών,  δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής είπε ότι «το έργο έχει ήδη ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα. Η ροή στο ποτάμι θα διακόπτεται τρεις ημέρες την εβδομάδα - κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη- προκειμένου να γίνεται η στεγανοποίηση με πλακόστρωση στις πλευρές και στον πυθμένα του ποταμού Εδεσσαίου. Δεν γινόταν διαφορετικά. Το νερό θα διοχετεύεται σε άλλο ποτάμι και θα καταλήγει στην τεχνητή λίμνη, για να εκτονώνεται η πίεση».

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών τόνισε πως «τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το ποτάμι που διασχίζει την Έδεσσα είναι ότι έχουν καταστραφεί κατά μήκος του κεντρικού ποταμοβραχίονα τα συρματοκιβώτια (ζαραζανέτια), με αποτέλεσμα να έχουμε εισχώρηση των υδάτων στα υπόγεια των πολυκατοικιών και να δημιουργούνται προβλήματα στις περιοχές που βρίσκονται δίπλα στον κεντρικό ποταμό».

Ο αντιπεριφερειάρχης διευκρίνισε ότι «το έργο είχε δημοπρατηθεί πριν να αναλάβω τα καθήκοντα μου, αλλά υπήρξε μια περίοδος στάσης για να δούμε πώς θα υλοποιηθεί, διότι είναι ένα δύσκολο έργο στην υλοποίησή του και αυτό διότι τα νερά του καταρράκτη, δεν έπρεπε να σταματήσουν. Υπήρχε και ένα σοβαρό ζήτημα με τη ΔΕΗ διότι υπάρχει υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που εκμεταλλεύεται τα συγκεκριμένα νερά του ποταμού».

«Από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκα με το θέμα αυτό, πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με τους αρμόδιους της ΔΕΗ και ταυτόχρονα με τη διαχειριστική αρχή που ελέγχει την εφαρμογή του έργου και πήραμε παράταση χρόνου για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Τελικά, καταλήξαμε σε μια κοινή απόφαση με τη ΔΕΗ, να εργαζόμαστε ανά τριήμερο κάθε εβδομάδα», εξήγησε ο κ. Τζαμτζής.

Διαβάστε επίσης