Πολιτική

Σταθεροποιητικά η Wall Street μετά τα ιστορικά υψηλά


Σε αναζήτηση κατεύθυνσης κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street, μετά τις αλλεπάλληλες ανοδικές συνεδριάσεις που έφεραν νέα ρεκόρ. Για την ώρα οι επενδυτές είτε προτιμούν τις επιλεκτικές ρευστοποιήσεις είτε τις τοποθετήσεις σε διάφορους τίτλους διατηρώντας την αγορά σε ισορροπία. Σημαντικές απώλειες καταγράφει σήμερα το συμβόλαιο του αργού πετρελαίου ύστερα και από την υποβάθμιση της ΙΕΑ για τις προοπτικές ανάκαμψης της τιμής. Συγκεκριμένα κινείται με απώλειες 1,30% στα 46,20 δολάρια το βαρέλι. Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού κερδίζει έδαφος με κέρδη 0,65% στα 1,343 δολ η ουγγιά. Για την ώρα βέβαια οι προκλήσεις παραμένουν αλλά αναπτερώνονται οι ελπίδες στις αγορές όσο απομακρύνονται τα πιο δυσμενή σενάρια που μπορεί να φέρει το Brexit.

Συγκεκριμένα, «αγκάθι» αναμένεται να αποτελέσει και το επόμενο διάστημα η υπερπροσφορά πετρελαίου, σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις του Διεθνού Οργανισμού Ενέργειας  - παρά την σxετική αύξηση της ζήτησης. Ως εκ τούτου η IEA υποβάθμισε σήμερα τις προηγούμενες εκτιμήσεις για ανάκαμψη των τιμών. Σύμφωνα επίσης με το σχετικό report. δεν "βλέπει" αυξημένη ζήτηση στη Γηραιά Ήπερο το επόμενο διάστημα λόγω των ανησυχίων για την πορεία της οικονομίαα και τις συνέπειες από το Brexit.

«Παρά το γεγονός ότι η αγορά δείχνει να σταθεροποιείται, η ύπαρξη πολύ υψηλών αποθεμάτων πετρελαίου αποτελεί απειλή απέναντι στην πρόσφατη σταθερότητα των τιμών», σημειώνει ο ΙΕΑ, τονίζοντας ότι όσο υπάρχου τόσο υψηλά αποθέματα, η τιμή του «μαύρου χρυσού» θα συνεχίσει να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Επιπλέον, η υπερπαραγωγή που σημειώνεται στις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ δείχνει να δυσχεραίνει το πρόβλημα, με αποκορύφωμα τον Ιούνιο, που η εξαγωγή αργού έφτασε στα 33,21 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σημειώνοντας ρεκόρ οκταετίας.

«Το μερίδιο αγορά της Μέσης Ανατολής στα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκε κατά +35%, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, δείχνοντας πόσο σημαντικοί θα παραμείνουν οι παραδοσιακοί παραγωγή για την παγκόσμια αγορά», καταλήγει ο ΙΕΑ.

Από το μακροοικονομικό μέτωπο, τo κόστος των εισαγόμενων αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε 0,2% τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω της υψηλότερης τιμής της βενζίνης. Οι τιμές εισαγωγών έχουν αυξηθεί τέσσερις συνεχόμενους μήνες μετά από πέντε διαδοχικές πτώσεις, κυρίως επειδή το αργό πετρέλαιο έχει σκαρφαλώσει από τα πολυετή χαμηλά. Εξαιρουμένων των καυσίμων, το κόστος των εισαγόμενων αγαθών υποχώρησε 0,3% τον Ιούνιο.

Αυτή την ώρα, ο Dow Jones κινείται οριακά σε θετικό έδαφος κατά 0,10%, ενώ στα ίδια επίπεδα κινούνται S&P500 και Nasdaq.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις