Οικονομία

Σταθερή η μεταποίηση στην Ελλάδα


Σταθερή έμεινε η μεταποίηση στην Ελλάδα με τον κλάδο να συνεχίζει τη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών τον Ιανουάριο, να μειώνονται οι τιμολογιακές πιέσεις καθώς και οι τιμές χρέωσης ενώ σταθερή έμεινε και η αύξηση των νέων εργασιών. 

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– έκλεισε στις 53.7 μονάδες τον Ιανουάριο, τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από τις 53.8 μονάδες του Δεκεμβρίου.

Παρότι η τιμή του κύριου δείκτη υποχώρησε καταγράφοντας χαμηλό τριών μηνών, ήταν, σε γενικές γραμμές, αντίστοιχη με τις τιμές που καταγράφηκαν στα μέσα του 2018 και υπέδειξε σταθερή βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.

Η εντονότερη και ταχύτερη αύξηση της παραγωγής στα εργοστάσια των παραγωγών αγαθών συνέβαλε στη διαμόρφωση της τιμής του κύριου δείκτη PMI τον Ιανουάριο. Η αύξηση της παραγωγής ήταν η δεύτερη ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Μάρτιο, ως αποτέλεσμα της συνεχούς αύξησης των νέων εργασιών.

Ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών ήταν αντίστοιχος με αυτόν που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο, παραμένοντας, σε γενικές γραμμές, έντονος και μεταξύ των ταχύτερων που έχουν καταγραφεί από το ξεκίνημα του 2018. 

Η εντονότερη ζήτηση τόσο από τους πελάτες του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού συνέβαλε στην πρόσφατη αύξηση. Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών από το εξωτερικό επιταχύνθηκε σε υψηλό 12 μηνών, παρά τις αντίξοες συνθήκες στο παγκόσμιο εμπόριο. 

Διαβάστε επίσης