Αγορές

Σταθερά άφησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας


Αμετάβλητα στο 0,75%, όπως αναμένονταν, διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας τα επιτόκια της, ενώ επανέλαβε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων -διαχωρίζοντας τη θέση της από τη Fed και την ΕΚΤ-, υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξει ομαλό Brexit.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πως η ψήφος για τη διατήρηση των επιτοκίων στο 0,75% θα ήταν ομόφωνη, παρά το ότι δύο στελέχη της BoE πρόσφατα έκαναν λόγο για την ανάγκη να αυξηθεί νωρίτερα το κόστος δανεισμού.
Η Τράπεζα της Αγγλίας υποβάθμισε επίσης στο μηδέν την εκτίμησή της για τον ρυθμό ανάπτυξης του β' τριμήνου (από +0,2% που ήταν η εκτίμησή της τον Μάιο) σε τριμηνιαία βάση, τονίζοντας πως τα πτωτικά ρίσκα για την ανάπτυξη έχουν αυξηθεί από τον Μάιο, καθώς κλιμακώνονται οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις και αυξάνεται η εκλαμβανόμενη πιθανότητα για ένα Brexit χωρίς συμφωνία. 
Τόνισε πως η συνεχιζόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής με σταδιακό και περιορισμένο ρυθμό είναι απαραίτητη, υπό την προϋπόθεση πως η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι ομαλή.