Επιχειρήσεις

Σταθάκης: Χρηματοδοτικά εργαλεία για στροφή στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα


Στο Equity Investment Forum που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Χίλτον στην Αθήνα,  ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν με στόχο τη στροφή της οικονομίας στην καινοτόμο και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα.

Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, σε σχέση με το παρελθόν, είναι πολύ διαφορετική η στρατηγική της κυβέρνησης στον τρόπο που αντιμετωπίζει την καινοτομία και τη συνεισφορά που μπορεί να έχει στο εξωστρεφές προφίλ της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Οι άξονες χρηματοδότησης στους οποίους αναφέρθηκε ο κ. Σταθάκης ήταν:

  • Το ΕΣΠΑ που βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, όπως είπε, καθώς η ολοκλήρωση του παλαιού ΕΣΠΑ 2007-2013 συμπίπτει με την έναρξη του επόμενου ΕΣΠΑ 2014-2020 «για το οποίο έχουμε πετύχει την εξασφάλιση διοχέτευσης περισσότερων πόρων ενώ είναι και περισσότερο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα καθώς τα προηγούμενα ΕΣΠΑ ήταν δυσανάλογα με κυριαρχία μεγάλων έργων».
  • Η μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε οργανισμό - ομπρέλα για να κινητοποιήσει εργαλεία από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων και καινοτομίας. 
  • Με το Institute for Growth (IfG), το ταμείο που είχε δημιουργηθεί με πρωτοβουλία Ελλάδας, Γαλλίας και Γερμανίας που αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Ιούνιο του 2016.
  • Επιμέρους αναπτυξιακό ταμείο θα δημιουργηθεί για την έρευνα και την τεχνολογία «ενώ αναζητούνται τρόποι συγκρότησης και άλλων ταμείων» είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι «θα υπάρχει δημόσιο χρήμα αλλά με προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και ενεργοποίηση των χρηματοδοτήσεων μέσω ευρωπαϊκών μηχανισμών.
  • Ο αναπτυξιακός νόμος θα είναι πολύ διαφορετικά δομημένος. Θα ενισχύσει κατά προτεραιότητα καινοτόμες επενδύσεις και τη μικρή και πολύ μικρή επιχειρηματικότητα.