Οικονομία

Σταθάκης: Ο ΑΔΜΗΕ σύντομα θα έχει τη διπλάσια αξία


Προοπτική να αποκτήσει σύντομα τη διπλάσια  αξία, από την εποχή που αποσπάστηκε από τη ΔΕΗ, έχει ο ΑΔΜΗΕ, όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σήμερα στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας .

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού, χαρακτηρίζοντας ως κλειδί για αυτές τις διασυνδέσεις -τόσο αυτές που πραγματοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας (διασύνδεση Κυκλάδων, δύο διασυνδέσεις της Κρήτης) όσο και τις διασυνοριακές- που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του μοντέλου στόχου της Κομισιόν για την ενοποίηση της ενεργειακής αγοράς της Ευρώπης.

Εν συνεχεία, σημείωσε πως οι διασυνδέσεις αφήνουν ισχυρό αποτύπωμα στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, το περιβάλλον, αλλά και τη διείσδυση των ΑΠΕ στο δίκτυο μεταφοράς.

Κλείνοντας, ο υπουργός δήλωσε ότι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας έχει να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού, που προβλέπει μερίδιο συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική κατανάλωση στο 32% και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 32,5%, ενώ το μερίδιο των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας αναμένεται να διαμορφωθεί σχεδόν στο 57% της συνολικής.