Την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί και θα παίξει τον ρόλο της ως ενεργειακός κόμβος, διατύπωσε σε εκδήλωση του ιστότοπου ecoleft, σχετικά με το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας για μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, ο υπουργός ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης .
Ο κ. Σταθάκης, ξεκαθάρισε ότι βασικός πυλώνας της εθνικής ενεργειακής πολιτικής αποτελεί η ενεργειακή ασφάλεια και η αξιοποίηση της ενεργειακής θέσης της χώρας.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Σταθάκης ανέφερε, ότι όσο πιο γρήγορα οι δήμοι ολοκληρώσουν τον πολεοδομικό σχεδιασμό, ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο και αποτυπωθούν τα περιφερειακά σχέδια με κανόνες, η διαδικασία της βιώσιμης ανάπτυξης θα είναι εφαλτήριο για μία πραγματική δυναμική. Όπως είπε, «ισχυρή περιβαλλοντική και πολεοδομική δυναμική, αποτελούν βασικό συστατικό της πολιτικής μίας βιώσιμης ανάπτυξης».
Σχετικά με την ενεργειακή πολιτική, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι «ο ενεργειακός τομέας στην Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω ενός μεγάλου μετασχηματισμού». Όπως εξήγησε, το ενεργειακό μείγμα τις χώρας αλλάζει, καθώς μέχρι το 2020 η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα έχει υπερκεράσει κατά πολύ το σημερινό 29%, θα δοθεί έμφαση στο φυσικό αέριο, αλλά θα διατηρηθεί και ο λιγνίτης για εθνικούς και οικονομικούς λόγους. Ανέλυσε επίσης τις πολύ σημαντικές δυνατότητες της χώρας σε σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας, κάνοντας λόγο για «ένα πρωτοφανές πεδίο επενδύσεων».
Σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι έχει εισαχθεί πλήρως η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, κάνοντας λόγο για «πλήρη ασφάλεια». Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι «θα υπάρξουν νέες εταιρείες που θα παράγουν ενέργεια πέρα από τη ΔΕΗ ΔΕΗ +1,02%», μέσα σε ένα «αυστηρά ρυθμιζόμενο πλαίσιο» - ενώ χαρακτήρισε ως «μεγάλη τομή» το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες: Το νομοσχέδιο, «επιτρέπει για πρώτη φορά εκτεταμένη αποκεντρωμένη παραγωγή για τοπική κατανάλωση, και συγκροτημένη ενθάρρυνση της τοπικής παραγωγής και της τοπικής κατανάλωσης», ανέφερε.
Σχετικά με την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ για αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι «μας επαναφέρει σε μία συζήτηση που είχε γίνει επί πολλά χρόνια».
Απ’ την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης, τόνισε την ανάγκη μετάβασης σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με ριζικές αλλαγές του παραγωγικού υποδείγματος και με στροφή προς την οικονομία της γνώσης. Βασικές προτεραιότητες αποτελούν σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και η μείωση της ανεργίας.