Πολιτική

Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές


 Με ήπιες διακυμάνσεις και χαμηλό τζίρο κινείται το χρηματιστήριο. Το ξεκίνημα της τελικής φάσης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους Δανειστές συνέπεσε με τη διαρροή των συνομιλιών ανάμεσα στα στελέχη του ΔΝΤ για το Ελληνικό ζήτημα.

Το αποτέλεσμα είναι να επανέλθει η αβεβαιότητα, ως προς την έκβασή τους, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι την 22α Απριλίου το Eurogroup θα κληθεί να επικυρώσει τη συμφωνία, ώστε στη συνέχεια να ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση, με τις αποδόσεις των 10ετων ομολόγων να κινούνται περί το 9,2% πλέον.

Πάντως, είναι πιθανό η διαρροή των συνομιλιών του ΔΝΤ  να έχει σαν αποτέλεσμα τη αυξημένη συνειδητοποίηση των δύο Πλευρών, ως προς τις συνέπειες μιας ακόμη αποτυχημένης διαπραγμάτευσης, ιδιαίτερα βέβαια για την Ελληνική Πλευρά.

Τα παραπάνω έχουν ασφαλώς τις επιπτώσεις τους και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με το συναίσθημα του φόβου να επανέρχεται και την αδυναμία των επενδυτών να ενεργήσουν, καθώς το ομιχλώδες τοπίο αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα:

Από την έναρξη ενός ενάρετου κύκλου εξελίξεων στο αισιόδοξο σενάριο της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων εντός του Απριλίου, μέχρι την πρόσκρουση του.

Επί του παρόντος πάντως διατηρείται η ψυχραιμία, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις επιλεκτικές κινήσεις επί Δεικτοβαρών μετοχών (Τραπεζικών και μη) να διαμορφώνουν την πορεία του Γενικού Δείκτη, με τρόπο που να είναι ελεγχόμενη η κίνησή του.

Διαπιστώνεται δηλαδή τόσο η αδυναμία να κινηθεί προς τις 580 μονάδες, λόγω του χαμηλού όγκου, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεται η αποτροπή της κίνησής του κάτω από τις 550 μονάδες, ενόψει της διαμόρφωσης περισσότερης ευκρίνειας από το εσωτερικό μέτωπο.

Τα δεδομένα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να αγνοηθούν τα θετικά αποτελέσματα από την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων χρήσης για το 2015, στα οποία καταγράφηκε βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας των μη Τραπεζικών εταιρειών

Και θεαματική αύξηση (πάνω από 50%) των μετά φόρους κερδών των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την εξαίρεση των Τραπεζών που λόγω των NPLs εγγράφουν υψηλές προβλέψεις.

Στο εξωτερικό περιβάλλον, η δημοσιοποίηση των 11,5 εκατ. εγγράφων από εταιρείες off-shore του Παναμά, συνέβαλε στην περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος. 

Η πιθανή πάντως ευαισθητοποίηση των Κυβερνήσεων, για την περιστολή του φαινομένου των φορολογικών παραδείσων στους οποίους διοχετεύεται μέγα μέρος του πλούτου των ολίγων , είναι πιθανό αποβεί ευεργετική για τις Διεθνείς Αγορές.

Τεχνική ανάλυση

Οι βασικοί δείκτες δεν κατάφεραν να αποφύγουν την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, ενώ η σχετική αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων) προϊδεάζει για κίνηση πλαγιοκαθοδικής εκτόνωσης, ιδιαίτερα αν συνεχιστεί η επιδείνωση της εικόνας στην Αγορά ομολόγων.

Για τον Γενικό Δείκτη παραμένει τεχνικά ζητούμενο η υπέρβαση της ζώνης 582 – 585, που θα δώσει συνέχιση προς τις 603 – 613 και 630 μονάδες, δοκιμάζοντας ουσιαστικά κατοχύρωση του μεσοπρόθεσμου επιπέδου μας.

Κοντινή στήριξη έχουμε στο 562 – 559 επίπεδο, που διάσπαση θα μας δώσει κίνηση προς τις 530 μονάδες. Παραμένουν ανοιχτά τα πτωτικά “gap” στις 588,74 και 613,38 μονάδες και τα ανοδικά “gap” στις 522,98 – 524,24, 544,3 και 557,73 μονάδες.

Για τον FTSE25 οι 153 μονάδες είναι κοντινή στήριξη, που διάσπαση και μόνο μπορεί να δώσει συνέχιση στις 149 μονάδες, ενώ οι 157 και 159 μονάδες είναι κοντινές αντιστάσεις. Intraday position is long με stop τις 149 μονάδες.

Στατιστικά συνεδρίασης

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 559,36 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,30%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 6,87 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,29%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,39%.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των πρώτων Υλών (+0,81%), των Τροφίμων (+0,78%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (-1,86%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-0,86%).

Ανοδικά κινούνται 18 μετοχές, 21 πτωτικά και 13 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Κέκροψ+11,79%, Ευρωσύμβουλοι +9,62%, Αλουμύλ +7,50% και Κλουκίνας- Λάππας +5,93%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Quest Συμμετοχών -9,52%, Κανάκης -4,21%, Lamda Development -3,01% και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2,42%.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις