Αγορές

Standby τα funds στο χρηματιστήριο


Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο, αναζητώντας  στηρίγματα σε μια καθοδική κίνηση που κόστισε ήδη πάνω από 10% στις τραπεζικές μετοχές και επιδείνωσε το ψυχολογικό κλίμα. Η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης προμηνύει συνέχιση της μεταβλητότητας και έντονες διακυμάνσεις, με  μεγάλες πιθανότητες πρόσκαιρης ανοδικής αντίδρασης.

Βασικός καταλύτης θα είναι το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές και θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τη στάση επενδυτικών χαρτοφυλακίων με ισχυρή παρουσία στο ΧΑ.

Στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια εκδηλώνεται σήμερα ανοδική αντίδραση, η οποία όμως δεν προδικάζει τη συνέχεια. Οι ενδείξεις επερχόμενης ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία  συντηρούν την αβεβαιότητα, το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί, η μεταβλητότητα κυριαρχεί και η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη για τη διαμόρφωση βραχυμεσοπρόθεσμης τάσης.

Στα στοιχεία που δείχνουν συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής σε Ευρωζώνη-ΗΠΑ, προμηνύοντας περαιτέρω εεπιβράδυνση της οικονομίας, έχουν προστεθεί οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις ενός κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-ΕΕ.

Οι παθογένειες στο ΧΑ

Επιβαρυντικοί παράγοντες για το ΧΑ οι εξελίξεις με το μεταναστευτικό, το θέμα των κόκκινων δανείων, οι  επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό από την κατάρρευση της Thomas Cook και τα αναφυόμενα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, οι οποίοι «βλέπουν» δημοσιονομικό κενό 1,5 δισ. το 2020 και ζητούν από την κυβέρνηση να αποφασίσει τώρα πώς θα το καλύψει.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι το θέμα των κόκκινων δανείων θα συνεχίσει να ρίχνει «βαριά σκιά» στις τραπεζικές μετοχές, που παραμένουν αδύναμος κρίκος στο ΧΑ. Σήμερα ηγήθηκαν της ανοδικής αντίδρασης που εκδηλώθηκε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, αλλά στη συνέχεια έμειναν πίσω, καταγράφοντας οριακές απώλειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από μεγάλες ΑΧΕ, διαχειριστές διεθνών funds σκοπεύουν να τοποθετήσουν κεφάλαια σε  ελληνικά τραπεζικά χαρτιά, περιμένουν όμως να μπουν σε χαμηλότερες τιμές. Ελαβαν μάλιστα διαβεβαιώσεις στα πρόσφατα roadshows ότι οι τιμές θα πιεσθούν και θα τους δοθεί δυνατότητα μαζικών αγορών σε «συμφέρουσες» τιμές.

Η συνεδρίαση - Μετοχές και δείκτες

Η  συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με ενδείξεις ανοδικής αντίδρασης, η οποία όμως αποδυναμώθηκε γρήγορα. Μετά τις 12:30 οι δείκτες «έπιασαν πάτο» και σύρθηκαν εκεί επί δύο ώρες. Ανέκαμψαν στη συνέχεια, αλλά και πάλι τα κέρδη ψαλιδίστηκαν.
Ο Γενικός Δείκτης  πήγε +1,25% στις 833,11 μονάδες και έκλεισε στις 824,29 με οριακή μεταβολή +0,18%.
Ο  FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,43%,  στις 2.049,34 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +1,97% την πρώτη ώρα των συναλλαγών και τερμάτισε με απώλειες 0,20%. Στην πρώτη θέση η Attica Bank  με +3,3%. Με θετικό πρόσημο και η Τρ. Ελλάδος (+0,9%).  Αμετάβλητη η Alpha, στο κόκκινο Εθνική και Eurobank -0,3%, Πειραιώς -0,7%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: Βιοχάλκο +1,9%, Cenergy και Ελλάκτωρ +1,7%, Lamda, Coca-Cola και Μυτιληναίος  +1,5%, Jumbo +1,3%, Motor Oil, Coca-Cola, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή  και Μυτιληναίος +1,3%, Motor Oil +1,2%.

Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες  Aegean -2,4%, Τιτάν -1,1%,  ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -0,5%.

Διαβάστε επίσης