«Δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής στις επιχειρήσεις ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Στόχος μας είναι αυτό το πρόγραμμα να τεθεί σε εφαρμογή το 1ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, και τα ποσά να καταβληθούν στους δικαιούχους μέχρι αρχές Ιουλίου». Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη που έκανε λόγο «για απαγορευτικούς όρους πρόσβασης στην τραπεζική ρευστότητα για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων».
Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας, τόνισε ότι «το νέο πρόγραμμα θα αφορά μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων» καθώς όπως είπε, «θα ενσωματώνονται πλέον στοιχεία μείωσης τζίρου και Απριλίου και Μαΐου, θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που δεν είχαν μπει στην πρώτη φάση, θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι εταιρείες, ανεξαρτήτως νομικής μορφής και σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί και η ένταξη ατομικών επιχειρήσεων που δεν απασχολούν προσωπικό, αλλά ασκούν δραστηριότητα που χρήζει στήριξης». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι εταιρείες που έλαβαν δάνειο κατά τον πρώτο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, με την προϋπόθεση ότι και τα νέα στοιχεία που θα προκύπτουν για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο θα επιβεβαιώνουν τη μείωση του τζίρου τους» ενώ από το ποσό που θα προκύπτει ότι δικαιούνται, θα αφαιρείται το ποσό που έχουν ήδη λάβει».
Από την πλευρά του, ο κ. Κατρίνης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «ξέχασε τους επαγγελματίες και την πενταετή φορολογική λαίλαπα που υπέστησαν επί ΣΥΡΙΖΑ» ενώ σημείωσε ότι «το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηματοδοτήσεων το 2019 κατευθύνθηκε προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, με τις μικρομεσαίες να ασφυκτιούν από την έλλειψη ρευστότητας». Ο υπεύθυνος Ανάπτυξης του ΚΙΝΑΛ, ζήτησε να ενταχθούν στο μέτρο οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό, να διατηρηθεί η ρήτρα απασχόλησης, και να διευρυνθεί σε 3 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό που θα δοθεί στις επιχειρήσεις τονίζοντας ότι «η επιστρεπτέα προκαταβολή αποτελεί το μοναδικό διαθέσιμο εργαλείο ρευστότητας για τις επιχειρήσεις χωρίς τα ασφυκτικά κριτήρια των τραπεζών».
Ο υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε την άμεση νομοθέτηση ταμείου μικροπιστώσεων για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα μέσω των τραπεζών, υπεραμύνθηκε των εργαλείων ρευστότητας που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ότι έχουν εγκριθεί 800 εκατ. ευρώ από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και τόνισε ότι η ΝΔ βρίσκεται έμπρακτα δίπλα στους επαγγελματίες με τη μείωση των φόρων και μια δέσμη μέτρων κατά τη διάρκεια της κρίσης. Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας έδωσε έμφαση στα αποτελέσματα της πρώτης φάσης εφαρμογής του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής.
«Το μέτρο πέτυχε. Σε περισσότερες από 51.500 επιχειρήσεις πιστώθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά, συνολικού ύψους 580 εκατ. ευρώ, δηλαδή - κατά μέσο όρο - περίπου 11.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Από αυτές, 7.437 επιχειρήσεις δεν έχουν εργαζόμενους, 29.664 επιχειρήσεις έχουν από 1 έως 5 εργαζόμενους και 11.211 επιχειρήσεις διαθέτουν από 6 έως 20 εργαζόμενους. Δηλαδή, το 58% των συνόλου των βοηθούμενων επιχειρήσεων διαθέτει από 1 έως 5 εργαζόμενους. Και το 94% μέχρι 20 εργαζόμενους, αποδεικνύοντας έτσι ότι βοηθήθηκαν κυρίως οι πολύ μικρές και οι μικρές επιχειρήσεις. Μάλιστα οι επιχειρήσεις από 1 έως 50 εργαζόμενους, που συνιστούν το 84% του συνόλου των επωφελούμενων επιχειρήσεων, μοιράστηκαν το 80% των διαθέσιμων πόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ