Οικονομία

Σταϊκούρας: Φέτος τα αναδρομικά των συντάξεων - Έρχεται η επιστρεπτέα προκαταβολή No3


Έφτασαν τα πρώτα χρήματα από την Ευρώπη

Έχουν αρχίσει να εισρέουν οι πρώτοι πόροι από την Ευρώπη μέσω του ΕΣΠΑ, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά, ενώ παράλληλα αναμένονται και οι πόροι από το πρόγραμμα SURE.

Περίπου 15 δισ. ευρώ έχει δώσει η κυβέρνηση κατά της διάρκεια της πανδημίας, ενώ παράλληλα έχει πετύχει το χαμηλότερο κόστος δανεισμού σε οποιαδήποτε έκδοση ομολόγου, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Φέτος θα πληρωθούν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων

Η πληρωμή των συντάξεων θα γίνει φέτος τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. Όπως είπε, οι συντάξεις θα μπουν και δημοσιονομικά και ταμειακά και θα πληρωθούν τα αναδρομικά το συντομότερο δυνατόν.

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν πόροι για τα εμβόλια, ενώ στα σχέδια είναι και η ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων.

Τι περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου

Όσον αφορά τα ενοίκια, επεκτείνεται η υποχρεωτική μείωση ενοικίων σε συγκεκριμένους κλάδους για ένα μήνα ενώ διευκρίνισε για την εν λόγω διάταξη πως με εισήγηση της ΑΑΔΕ, που θα κάνει αποδεκτή, οι κλάδοι είναι αυτοί της  εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, τόνισε επίσης ότι συνεχίζει να ισχύει το κίνητρο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.  Από Σεπτέμβριο και μετά, για τους υπόλοιπους κλάδους, ισχύει το κίνητρο της εθελοντικής συμφωνίας μεταξύ του ιδιοκτήτη και αυτού που κάνει χρήση του ακινήτου αν η μείωση ξεπερνά το 30%, ενώ ορίζεται ότι το ποσό που δεν εισπράχθηκε δεν συνιστά εισόδημα. Επίσης, για όσους ιδιοκτήτες προχωρήσουν σε εθελοντική μείωση του μισθώματος τουλάχιστον κατά 30% ορίζεται πως έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με το 20% επί του 60% μισθωμάτων  από οφειλές με καταληκτική ημερομηνία καταβολής προς τη φορολογική αρχή από τις 31/7/20 και μετά, πλην των οφειλών από ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής οφειλών, ή οφειλών υπέρ αλλοδαπού δημοσίου από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.

Για την υλοποίηση των μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση προβλέπεται αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού κατά 6 δισ. Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται και η επέκταση αναστολής συμβάσεων εργασίας και για Οκτώβριο, καθώς και η επέκταση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Παράλληλα, θα υπάρξει ειδική πρόνοια για τους εποχικούς υπαλλήλους, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας. «Αν κριθεί αναγκαίο θα πάρουμε πρόσθετα μέτρα», τόνισε.

Αυτή τη βδομάδα έρχεται μέτρο για την επιστρεπτέα προκαταβολή 3, η οποία θα είναι διευρυμένη και πάνω από 1 δισ. ευρω, ενώ θα αφορά και περισσότερο κόσμο. Επίσης, επιστρεπτέα προκαταβολή θα ισχύει και για επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό, όπως ανέφερε ο υπουργός.

Δόσεις φόρων, ρύθμιση οφειλών

Μέχρι τον Απρίλιο του 2021 θα ισχύσουν και οι αναστολές και οι δόσεις φόρων. Για τους πολίτες που δεν μπόρεσαν να είναι συνεπείς στην πληρωμή των δόσεων μέσα στην καραντίνα, οι δόσεις αυτές μεταφέρονται μετά τον Απρίλιο του 2021.

Εξετάζεται πρόταση για τις 100 και 120 δόσεις, για όσους έχασαν τη ρύθμιση λόγω της καραντίνας, είπε ο υπουργός. Από 1/1/2021 θα υπάρχουν μέτρα για τη ρύθμιση οφειλών. «Πρέπει να ισορροπήσουμε και έπειτα από φόρους και δαπάνες να βοηθήσουμε την κοινωνία», τόνισε.

Που θα φτάσει η ύφεση

H ρευστότητα της οικονομίας έχει την επιστρεπτέα προκαταβολή, έχει το ΤΕΠΙΧ και έχει και τον εγγυοδοτικό μηχανισμό. «Άρα έχουν πέσει μέσω τραπεζικού συστήματος 3,5 δισ. και 2 δισ. από την επιστρεπτέα προκαταβολή», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Επίσης, αναμένεται μαζί με την επιστρεπτέα προκαταβολή 3 και συμπληρωματικό ΤΕΠΙΧ. Αθροιστικά περίπου πρόκειται για 5 δισ. εκταμίευση πόρων.

«Η πιο βαθιά ύφεση μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο που έχει αντιμετωπίσει η χώρα», είπε ο υπουργός, ωστόσο τόνισε ότι σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση. Η ύφεση ήταν 15,2% το β΄ τρίμηνο, όμως στις 4 χώρες του νότου η ύφεση ήταν πιο βαθιά από την Ελλάδα.

Η ευρωπαϊκή επιτροπή αναθεώρησε τα στοιχειά για την ύφεση και τελικά υπολογίζεται γύρω στο 9%, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις