Οικονομία

Σταϊκούρας: Επίδομα θέρμανσης και για φυσικό αέριο - «Δώρο» έως το 50% της επιστρεπτέας


Για τους πληγέντες από την πανδημία το υπουργείο Οικονομικών έχει προβλέψει μια σειρά διευκολύνσεων, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυφτιά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως εξήγησε ο υπουργός το 50% της 4ης επιστρεπτέας προκαταβολής που θα καταβληθεί το Δεκέμβριο δεν θα είναι επιστρεπτέο για τις περιοχές που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο λόγω κορονοϊού (επίπεδο 4). Αυτό θα ισχύει για όλες τις περιοχές αν μπουν στο «κόκκινο».

Επίσης, στις συγκεκριμένες περιοχές, οι εργαζόμενοι δύναται να μπουν σε αναστολή εργασίας με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και επίδομα 534 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα μαγαζιά που απασχολούν έως 20 εργαζόμενους αλλά και όλοι οι επιστημονικοί κλάδοι θα έχουν τη δυνατότητα αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Επιπλέον, θα ισχύει αναστολή καταβολής του ΦΠΑ ενώ στα ενοίκια ισχύει το 40%.

Για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι προβλέπεται το 30% να είναι μη επιστρεπτέο.

Σχετικά με τα δάνεια, ισχύουν οι ρυθμίσεις και οι αναστολές έως τέλος του έτους.

Την ίδια ώρα, ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι το 2020 θα κλείσει με «μια βαθιά ύφεση της τάξεως του 8,2%», κάτι το οποίο όμως, όπως είπε- εξαρτάται και από την πορεία της υγειονομικής κρίσης. «Θα κριθούμε στο αν μπορούμε να μειώσουμε τις δυσμενείς συνέπειες στους πολίτες.», τόνισε και προσέθεσε πως «έχουμε ταμειακά διαθέσιμα περίπου ίσα με όσα είχαμε στην αρχή της κρίσης».

Για τα αναδρομικά ανέφερε πως 1,4 δισ. ευρώ θα πληρωθούν από την άλλη Παρασκευή μέχρι την επόμενη εβδομάδα. "Οι πόροι έχουν μεταφερθεί στο υπουργείο Εργασίας", είπε .

Σχετικά με το επίδομα θέρμανσης, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα προκαταβληθεί το Δεκέμβριο του 2020, ενώ υπάρχει σκέψη επέκτασης του επιδόματος και σε άλλες μορφές, όπως στο φυσικό αέριο. Ωστόσο, δεν θα ισχύει για καυσόξυλα και πέλετ, λόγω της επίπτωσης που έχουν στο περιβάλλον και πρέπει να μειωθεί η χρήση τους.

Αναφορικά με τις αμυντικές δαπάνες ανέφερε πως μέχρι το 2027 "έχουμε συγκεκριμένο Προϋπολογισμό για να διαθέσουμε τους πόρους που χρειάζονται".

Επανέλαβε πως από δάνεια έχουν ήδη δοθεί 6 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία και "προσδοκούμε να πέσουν άλλα 5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους".

Όσον αφορά τις μικροπιστώσεις των 25.000 ευρώ, η Τράπεζα της Ελλάδος πριν από δύο εβδομάδες έβγαλε τα κριτήρια για τους φορείς διανομής, είπε. Όποιος επιθυμεί μπορεί να το κάνει και έχει ένα μέγιστο χρονοδιάγραμμα 4 μηνών η Τράπεζα της Ελλάδος για γνωμοδότηση ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις