Χρηστικά

Σταϊκούρας: Δεν θα δοθεί νέα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις


Δεν υπάρχουν σκέψεις για νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που λήγουν σήμερα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος και μίλησε στον ρ/σ "Παραπολιτικά".

Όπως επισήμανε όμως, η ΑΑΔΕ εξετάζει ένα τεχνικό πρόβλημα που υπάρχει (στα Νομικά Πρόσωπα), αλλά έχουν γίνει όπως είπε 2 παρατάσεις και «σχεδόν η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί».

Να σημειωθεί ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την ΑΑΔΕ έχουν ήδη υποβληθεί 6,3 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επίσης στα νέα στοιχεία για την καλή πορεία των επενδύσεων, των ταξιδιωτικών εισπράξεων και άλλων δεικτών, αλλά και επισήμανε τους τριγμούς που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός, σημειώνοντας ότι υπάρχει νέος δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι και έως την άλλη εβδομάδα θα υπάρχει σαφής εικόνα.

Δεν θα πληρώσει φόρο το 65%

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που προκύπτουν από την εκκαθάριση των δηλώσεων, η μεγάλη πλειοψηφία των φορολογούμενων δεν θα πληρώσει φόρο. Συγκεκριμένα για το 51,66% ή 3.208.442 από τις συνολικά 6.210.689 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί, δεν προκύπτει ούτε επιπλέον φόρος ούτε επιστροφή φόρου καθώς το εκκαθαριστικό σημείωμα είναι μηδενικό. Επίσης για το 13,34% ή για 828.505 φορολογικές δηλώσεις προκύπτει επιστροφή χρημάτων για τους φορολογούμενους, που κατά μέσο όρο διαμορφώνεται σε 428 ευρώ.

Για το 35% ή 2.173.741 φορολογικές δηλώσεις προκύπτει επιπλέον φόρος συνολικού ποσού 2,859 δισ. ευρώ ή κατά μέσον όρο ο κάθε φορολογούμενος καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο ύψους 1.316 ευρώ για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2021.

Εκείνοι που υποβάλουν την φορολογική τους  δήλωσή έως 30 Αυγούστου δεν χάνουν τις 8 δόσεις για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος αλλά θα πρέπει έως τις 31 Αυγούστου να έχουν εξοφλήσει τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου, δηλαδή τη δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου. Επίσης, η έκπτωση του 3% χορηγείται εφόσον ο φόρος εξοφληθεί εφάπαξ έως το τέλος Αυγούστου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα