Διεθνή

Στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία, κατρακυλά η λίρα


Η τουρκική λίρα αδυνατεί να ξεφύγει από το καθοδικό σπιράλ που έχει εγκλωβιστεί εδώ και πολύ καιρό. Αυτή, όμως, δεν είναι η μοναδική εξόχως αρνητική είδηση για την τουρκική οικονομία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη μ’ ένα άλμα του πληθωρισμού, που «ψαλιδίζει» αισθητά τις προσδοκίες για μείωση των βασικών επιτοκίων.

Την ώρα που η λίρα συνεχίζει την άνευ φραγμού κατρακύλα της έναντι του δολαρίου (χάνει 0,5% στο 8,3210 ανά δολ.), ο πληθωρισμός πιάνει επίπεδα ρεκόρ, δυσχεραίνοντας αφάνταστα του σχέδια της Τουρκική Κεντρικής Τράπεζας, για μείωση των επιτοκίων, τα οποία «εδράζονται» πλέον στις -25 μονάδες βάσης. 

Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, οι τιμές αυξήθηκαν 1,12%, επίσης περισσότερο από το αναμενόμενο. Η κεντρική τράπεζα διατηρεί το βασικό επιτόκιό της στο 19% από τον Μάρτιο και έχει δεσμευτεί επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες ότι αυτό θα παραμείνει υψηλότερο από τον πληθωρισμό.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, προσδοκά, αναμένει από τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, να προχωρήσει τάχιστα στη μείωση των επιτοκίων, ωστόσο υπό τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνει ο καλπασμός του πληθωρισμού, αυτό το ενδεχόμενο μοιάζει απλησίαστο.

Μένει να φανεί, βεβαίως, τι θα πράξει ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος κατά την προσφιλή του συνήθεια, έχει εκθρονίσει τρεις διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας, με την αιτιολογία ότι δεν παρήγαγαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα...
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα