Διεθνή

Στα χνάρια της Δύσης η Κίνα: Οι γυναίκες ακροβατούν μεταξύ καριέρας και ζωής


Για τις περισσότερες γυναίκες "καριέρας" (όπως και για τους άνδρες..), η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι ανέφικτη. Μέχρι πρότινος το θέμα απασχολούσε κυρίως τον κόσμο στις ΗΠΑ και τις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης. Πλέον όμως στον ίδιο δρόμο βρίσκεται και η Κίνα.

Σήμερα, ολοένα και περισσότερες νεαρές Κινέζες κυνηγούν την καριέρα τους. Έκθεση της LinkedIn China και της L'Oreal China που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο δείχνει ότι σχεδόν το 80% των γυναικών που ερωτήθηκαν και που γεννήθηκαν μετά το 1995 θέλουν να είναι οικονομικά ανεξάρτητες ή να κάνουν αυτό που επιθυμούν, ενώ μόνο το 23% δήλωσε ότι τα χαρακτηριστικά μιας «καλής γυναίκας» είναι η πίστη στον σύζυγό της και η αφοσίωση στα παιδιά της.

Οι εργαζόμενες γυναίκες στην Κίνα αντιστοιχούσαν στο 43,1% του εργατικού δυναμικού χώρας και στο ένα τέταρτο των επιχειρηματιών της χώρας το 2016, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία.

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες αφιερώνουν 15% περισσότερο χρόνο από τους άνδρες στις οικογένειές τους και 9% λιγότερο χρόνο από τους άνδρες στην καριέρα τους, σύμφωνα με έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω 100.000 εργαζόμενοι και που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα εύρεσης εργασίας Zhaopin.com τον Μάρτιο. 

Όταν ο γιος της Πενγκ Γιαν ήταν έξι μηνών, η μητέρα του τον πήρε μαζί της σε ένα επαγγελματικό ταξίδι στη θάλασσα, με την ίδια να φορά το πιο ζεστό της πανωφόρι και να συνοδεύεται από την πεθερά της.

«Η οικογένειά μου έδειξε κατανόηση και με στήριξε», δήλωσε σε δημοσιογράφους η 36χρονη Πενγκ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Έρευνας Μη Επανδρωμένων Σκαφών του Πανεπιστημίου της Σανγκάης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης με πέντε συμμετέχουσες από το 12ο Εθνικό Συνέδριο Γυναικών, όταν ρωτήθηκε για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής της ζωής.

Ο γιος της είναι τώρα έξι ετών και οι καθημερινές υποχρεώσεις αυξάνονται. «Συχνά λέω στον γιο μου ‘Σε αγαπώ πολύ αλλά αγαπώ και την καριέρα μου. Η καριέρα μου είναι κάτι παραπάνω από μια απλή δουλειά, είναι ένα όνειρο’» δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι ελπίζει να αποτελέσει πρότυπο για τον γιο της όταν μεγαλώσει.

«Ο γιος μου είναι 20 ετών τώρα και ποτέ δεν πέτυχα την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και τη προσωπικής μου ζωής», δήλωσε με κάθε ειλικρίνεια η Ταν Λισία, εκτελεστική αντιπρόεδρος και οικονομική διευθύντρια στον όμιλο Haier. «Αντί της ισορροπίας μεταξύ της δουλειάς και της προσωπικής ζωής, πιστεύω ότι η αρμονία είναι καλύτερη λέξη. Κάνω ό,τι μπορώ για την οικογένειά μου και αφήνω τους άλλους να κάνουν ό,τι θέλουν», δήλωσε η Ταν «Η ατμόσφαιρα στην οικογένειά μου είναι πολύ αρμονική».

«Για εμένα, η δουλειά μου και η προσωπική μου ζωή είναι εξίσου σημαντικές», δήλωσε η Λιου Λι, πρόεδρος του δικαστηρίου στο Ολυμπιακό Χωριό που υπάγεται στο δικαστήριο της επαρχίας Τσαογιάνγκ στο Πεκίνο. «Σε ό,τι αφορά τη συντροφικότητα με τον γιο μου, πιστεύω ότι δεν παίζει ρόλο ο χρόνος (που περνάω μαζί του). Αυτό που έχει σημασία είναι η ποιότητα της συντροφικότητας». Η Λιου είπε ότι ο 11χρονος γιος της πάντα έκανε μόνος του τα μαθήματά του. «Νομίζω ότι οι σκληρά εργαζόμενοι γονείς λειτουργούν ως πρότυπα για τα παιδιά τους».

«Θεωρώ ότι όλες οι συμμετέχουσες στο Εθνικό Συνέδριο Γυναικών είναι ανεξάρτητες και ακολουθούν τη δική τους καριέρα», δήλωσε η Λιου. «Ελπίζω ότι οι οικογένειες των γυναικών καριέρας μπορούν να τους δείξουν κατανόηση και να τις στηρίξουν», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης