Πολιτική

Στα χαμηλά ημέρας ο Γενικός Δείκτης


 Στα χαμηλά ημέρας έκλεισε το Χρηματιστήριο σε μια άχρωμη συνεδρίαση με το τζίρο να κινειται σε χαμηλά επίπεδα και τους επενδυτές να αναμένουν τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του  EuroWorking Group.
Η θετική εισήγηση της Κομισιόν προς το Euroworking Group δεν κατάφερε να δώσει την ανοδική αντίδραση που περιμένει η αγορά, καθώς είναι θετική επί της αρχής κι αναφέρει πως υπάρχουν πολλά ερωτηματικά και ανοιχτά θέματα ακόμη.

Σε κάθε περίπτωση, η θετική απόφαση του EuroWorking Group θα ανοίξει τον δρόμο για την επαναφορά της έτερης μεγάλης επίδίωξης της ελληνικής πλευράς που δεν είναι άλλη από την επαναφορά του waiver των ελληνικών ομολόγων, ώστε η ΕΚΤ να δανείζει με φθηνό χρήμα τις ελληνικές τράπεζες. Η κυβέρνηση τηρεί αισιόδοξη στάση και υποστηρίζει πως στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 22 Ιουνίου θα υπάρξει σχετική απόφαση, ενώ αναμένει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) ακόμη και μέσα στον Ιούλιο.

Οι τίτλοι του δημοσίου έχουν προσελκύσει πάνω τους τα επενδυτικά βλέμματα ενώ η αγορά δείχνει να μην ακούει καν τα νέα από το εξωτερικό κάτι που μας είχε συνηθίσει ειδικά όταν ήταν αρνητικά.
Η εικόνα της αγοράς δεν συνάδει με τα οικονομικά δεδομένα, παρόλα αυτά αξίζει να θυμηθούμε την περίοδο του 2012 που ουσιαστικά ξεκίνησε η τότε ανοδική κίνηση. Η κυβέρνηση έχει να τρέξει 100στάρι και μαραθώνιο παράλληλα, μιας και πρέπει να φέρει με όποιο τρόπο και σύντομα ανάπτυξη αν θέλει να ξεπεράσει σημαντικούς σκοπέλους στο άμεσο μέλλον.

Μπροστά μας όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι και το φθινόπωρο θα είναι αυτό που θα πρέπει να δοθούν λύσεις στα εργασιακά και όχι μόνο. Οι οίκοι φαίνεται να αρχίζουν να πριμοδοτούν την Ελληνική οικονομία παρόλα αυτά θα θέλαμε να δούμε την εικόνα και πάλι αμέσως μετά το δημοψήφισμα της Αγγλίας.

Εν κατακλείδι υπάρχει αισιοδοξία, με την αγορά να μας δείχνει πως έχουμε αλλάξει τάση μετά από δύο χρόνια στοχεύοντας σε υψηλότερα επίπεδα. Μένει να επανέρθει σταδιακά και η εμπιστοσύνη και μαζί με αυτή οι όποιες επενδύσεις.

Το spread έχει ήδη πλησιάσει κοντά στα επίπεδα που βγήκαμε στις αγορές χωρίς ακόμα η ΕΚΤ να συμμετέχει σε αγορά ομολόγων. Οι αποδόσεις είναι ακόμα σε υψηλά επίπεδα προσελκύοντας κεφάλαια που δεν έχουν διέξοδο αυτή την στιγμή σε αποδόσεις.

Όσο τώρα το ρίσκο χώρας απομακρύνεται θα βλέπουμε την πτώση των επιτοκίων να συνεχίζεται… Κάτι το οποίο μπορεί να κάνει την διαφορά τόσο στην αγορά όσο και στην οικονομία.

Τεχνική ανάλυση

Τα νέα μας τεχνικά δεδομένα είναι ότι το stop σε FTSE 25 και ΓΔ ανέβηκε στις 173 μονάδες και στις 626 μονάδες σε κλείσιμο. Αρκετοί τίτλοι δείχνουν και είναι «κουρασμένοι» και διορθωτικοί, παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετοί ακόμα που διατηρούν την τάση. Είναι λογικό να έχουμε περισσότερο σε χρόνο και λιγότερο σε τιμές διορθώσεις πέριξ των νυν επιπέδων.

Τεχνικά όπως προαναφέραμε στις 626 μονάδες είναι το stop μας που διάσπαση θα μπορούσε να μας φέρει στις 610 μονάδες ή στις 590 μονάδες. Αντίστοιχα μία κατοχύρωση των 656 μονάδων μπορεί να μας δώσει συνέχιση στις 675 μονάδες. Ο μεγάλος στόχος είναι στην περιοχή των 730-760 μονάδων χωρίς να αποκλείεται πρώτα μία διόρθωση στην αγορά.

Στατιστικά συνεδρίασης

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση -1,47% στις 639,11 μονάδες. Πτώση -2,09% στις 175,3 μονάδες. Πτώση -4,26% ο τραπεζικός δείκτης στις 52,39 μονάδες. Στα 41 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.
Πτώση -5,39% η Alpha Bank στα 2,28 ευρώ, απώλειες -3,66% στα 0,263 ευρώ η Πειραιώς, στα 0,282 ευρώ η Εθνική με πτώση -2,42%, -4,37% η Eurobank στα 0,941 ευρώ.  Πτωτικά κινούνται ΔΕΗ -1,79%, ΕΛΠΕ -0,48%, Ιντραλοτ -0,95%, ΟΤΕ -1,2%, Τιτάνας -0,65%.