Τράπεζες

Στα top picks της Mediobanca και της Wood η Alpha Bank


Σε νέο σημερινό της σημείωμα προς τους επενδυτές η Mediobanca θέτει την Alpha Bank στις κορυφαίες επενδυτικές της επιλογές.

Ο οίκος εκτιμά πως το γεγονός ότι η τράπεζα είναι καλύτερα τοποθετημένη στο νέο περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων σε σχέση με τον υπόλοιπο τραπεζικό κλάδο, σε συνδυασμό με την πρόοδο που σημειώνει η Τράπεζα στην ενίσχυση των κεφαλαίων της, μπορεί να αποτελέσουν τους καταλύτες για να αναστραφεί η πρόσφατη υποαπόδοση της μετοχής της. 

Η Mediobanca σε προηγούμενη έκθεσή της θέτει τιμή-στόχο για την Alpha Bank τα €1,90. 

Οι παράγοντες που θέτουν την Alpha Bank σε καλύτερη θέση στο νέο περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η εκτίμηση της Mediobanca σχετικά με την καλύτερη τοποθέτηση της Τράπεζας στο νέο περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων εδράζεται, όπως αναφέρεται στο νέο guidance της Διοίκησης (Μάρτιος 2024): - στις θέσεις σε παράγωγα που έλαβε από νωρίς η Alpha Bank για να αντισταθμίσει το κόστος από τη μείωση των επιτοκίων - στην ανατίμηση του χαρτοφυλακίου αξιογράφων, κυρίως χάρη στην ωρίμανση ομολογιών ύψους €4,5 δισ. το 2024-2026 - στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης που θα προκύψει από τη μείωση των επιτοκίων που αναμένεται από το Β΄ εξάμηνο του 2024 - και την αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου. 

Οι παραπάνω παράγοντες αναμένεται να οδηγήσουν υψηλότερα το Καθαρό Έσοδο Τόκων τα επόμενα χρόνια, παρά τη μείωση που αναμένεται στα επιτόκια, όπως δείχνει και το παρακάτω διάγραμμα που περιλαμβάνεται στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2023. 
Υπενθυμίζεται, ότι η Τράπεζα έχει ενσωματώσει στο νέο guidance που έδωσε τον Μάρτιο ιδιαίτερα συντηρητικές προβλέψεις ως προς την πορεία των επιτοκίων για την επόμενη τριετία. 

Στα top picks έθεσε την Alpha Bank και η Wood σε χθεσινό της σημείωμα προς τους αναλυτές, αναμένοντας ότι η Τράπεζα θα πετύχει το 2026 Δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 17,5% και Δείκτη ΜΕΔ κάτω από 4%, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το guidance της Διοίκησης. Επιπλέον, ο οίκος αναμένει η κερδοφορία της Τράπεζας σε όρους RoTE να ανέλθει πάνω από 10% μέχρι το 2026 έχοντας μοιράσει σε μερίσματα €750 εκατ. την τριετία 2024-2026. 

Ειδική αναφορά έκανε ο οίκος και στη χαμηλή τιμή με την οποία διαπραγματεύεται η μετοχή, με τον Δείκτη P/E να βρίσκεται στο 5,4 και τον Δείκτη P/TBV στο 0,55. Σύμφωνα με τον οίκο, το πιθανό ενδιαφέρον της UniCredit να ενισχύσει τη θέση της στην Τράπεζα μπορεί να αποτελέσει μεσοπρόθεσμα θετικό καταλύτη για άνοδο της μετοχής. 

Υπενθυμίζεται ότι η Wood σε παλαιότερη έκθεσή της θέτει τιμή-στόχο τα €2,06
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα