Επιχειρήσεις

Στα σκαριά συμφωνία ΕΛΠΕ - Exxon Mobil στους υδρογονάνθρακες


Στα μεγάλα projects έρευνας-αξιοποίησης-εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο ενδιαφέρεται να συμμετάσχει ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός Exxon Mobil, ο οποίος έχει ήδη εξασφαλίσει συμμετοχή και στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ. Εταίρος του στον ελληνικό χώρο θα είναι πιθανότατα τα ΕΛΠΕ. Το deal βρίσκεται στα σκαριά και αναμένεται ότι θα επισημοποιηθεί πολύ σύντομα.

Επισημαίνεται ότι  στα ΕΛΠΕ έχουν ήδη παραχωρηθεί πετρελαιοπιθανές περιοχές στον Πατραϊκό Κόλπο, στην Βορειοδυτική Πελοπόννησο, στο Ιόνιο Πέλαγος δυτικά της Κέρκυρας κλπ. Η συμμετοχή της Exxon Mobil στο επιχειρηματικό σχήμα που θα αναλάβει την έρευνα-εκμετάλλευση κοιτασμάτων σ'αυτές τις περιοχές, θα προσδώσει μεγαλύτερες δυνατότητες, συνεισφέροντας στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας  και στις προοπτικές της οικονομίας.

Ο λόγος που καθυστερεί η υπογραφή της συμφωνίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της "Καθημερινής", είναι οι κωλυσιεργίες στη διαδικασία υπογραφής συμβάσεων για τις τέσσερις από τις έξι περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ, για να γίνει ένα ολοκληρωμένο deal. Τροχιοδεικτική προς αυτή την κατεύθυνση θεωρείται άλλωστε και η αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ Γρηγόρη Στεργιούλη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. «Τα ΕΛΠΕ διαθέτουν τη βούληση, τους πόρους, την τεχνογνωσία και το διεθνές κύρος, προκειμένου να προχωρήσουν -αυτόνομα, ή με διεθνείς συνεργασίες- στον εντοπισμό κοιτασμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Σε δεύτερη ανάγνωση, η παρουσία της αμερικάνικης Exxon Mobil, του πρωην CEO του ομίλου και νυν Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, δημιουργεί νέες "υπεραξίες" σε επίπεδο γεωπολιτικών ισορροπιών. 

Δεδομένη θεωρείται από την άλλη πλευρά η διάθεση της πολιτικής ηγεσίας για ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακή πύλη φυσικού αερίου. Αυτό άλλωστε σημείωσε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου Mare Forum Greece. υπογραμμίζοντας πως η γεωγραφική θέση της χώρας την καθιστά και βασικό «παίχτη» στην ευρύτερη περιοχή.

Ειδικότερα, ο κ. Σταθάκης, μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου Mare Forum Greece, εξειδίκευσε τον ρόλο της Ελλάδας στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού σε Περιφερειακό και Ευρωπαϊκό επίπεδο τονίζοντας ότι η κυβέρνηση:

-Υποστηρίζει το σχεδιασμό του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού αερίου

-Συμμετέχει στο σχεδιασμό του αγωγού EastMed, ως μια πρόσθετη οδό μεταφοράς φυσικού αερίου

-Προωθεί το μετασχηματισμό της χώρας σε πύλη Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια

-Επιδιώκει την αξιοποίηση των θαλάσσιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο απόλυτου σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος, και της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας 

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε ακόμη στις προοπτικές που διαφαίνονται στον τομέα των υδρογονανθράκων, μετά και τα πρόσφατα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήχθησαν στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης.

Exxon Mobil και Κύπρος

Το τεμάχιο 10 σε συνεργασία με την Qatar Petroleum αναμένεται να αναλάβει η Exxon Mobil στην Κύπρο, όπου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις για την αδειοδότηση τριών τεμαχίων στην κυπριακή ΑΟΖ. Επιλαχόντες για το τεμάχιο 6 είναι η κοινοπραξία ENI TOTAL και για το 8 αυτόνομα η ιταλική ΕΝΙ.

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο, ανακοίνωσε ότι με την υπογραφή των συμβολαίων η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει άμεσα έσοδα ύψους 103,5 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως σημείωσε, οι γεωτρήσεις ενδεχομένως να αρχίσουν και εντός του 2017, εξηγώντας ότι πρέπει να προηγηθούν οι σεισμογραφικές έρευνες. Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη, τόσο για την κυπριακή ΑΟΖ, όσο και για την ανατολική Μεσόγειο ευρύτερα. «Πιστεύω, ενδυναμώνεται η προοπτική για τους υδρογονάνθρακες της περιοχής. Ιδιαίτερα, αν δει κανείς τα ερευνητικά προγράμματα που έχουν προταθεί και συμφωνηθεί, θα διαπιστώσει ότι οι εταιρείες είναι αρκετά αισιόδοξες ως προς τις προοπτικές της ανατολικής Μεσογείου και συγκεκριμένα της κυπριακής ΑΟΖ», τόνισε

 

 


Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις