Χρηστικά

Στα σκαριά ρυθμίσεις για εκτός σχεδίου δόμηση -Παρακάμπτεται το ΣτΕ


Κεντρικό θέμα τα οικόπεδα χωρίς πρόσοψη σε αναγνωρισμένο κοινόχρηστο δρόμο

Μετά την έμμεση νομιμοποίηση των δασικών αυθαιρέτων -που πήραν “παράταση ζωής” για 30 χρόνια(!), το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει μία ακόμη “περιβαλλοντοκτόνο” παρέμβαση:  Αντί να προχωρήσει γρήγορα τον πολεοδομικό σχεδιασμό και να επιβάλει αυστηρούς κανόνες δόμησης, προσπαθεί να... ενισχύσει την εκτός σχεδίου δόμηση, προωθώντας διατάξεις που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω τσιμεντοποίηση περιαστικών και νησιωτικών περιοχών.

Οπως προκύπτει από δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά στην “Καθημερινή”, υπό διαμόρφωση βρίσκονται δύο σχέδια νομοθετικών ρυθμίσεων που θα καθιστούν οικοδομήσιμα οικόπεδα τα οποία δεν έχουν πρόσοψη σε κοινόχρηστο κοινοτικό ή αγροτικό δρόμο. Με τον τρόπο αυτό θα καταστρατηγηθούν πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θέτουν αυστηρούς περιορισμούς ή απαγορεύουν την ανοικοδόμηση σ΄αυτά τα οικόπεδα.

Κατά την επίσημη εκδοχή, επιδιώκεται να τονωθεί η εκτός σχεδίου δόμηση και να αρθεί μία “αδικία” σε βάρος των ιδιοκτητών αυτών των ακινήτων

Στο βωμό της "ανάπτυξης" και των επενδυτικών projects

Το περιβάλλον θυσιάζεται λοιπόν στο βωμό μιας κακώς εννοούμενης “ανάπτυξης” στην οποία– υποτίθεται ότι – θα συμβάλει η τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας μέσω της εκτός σχεδίου δόμησης.

Στην πραγματικότητα, όπως τονίζουν παράγοντες του τομέα real estate, πρωταρχικός στόχος είναι να διευκολυνθούν μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν αγορ τέτοιες οικοπεδικές εκτάσεις εκτός σχεδίου, και έχουν έτοιμα επενδυτικά projects για την αξιοποίηση τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα μεγάλα ξενοδοχειακά projects στην Πάτμο,που έχουν “κολλήσει” στις αποφάσεις του ΣτΕ.

 Τα δύο σενάρια

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζονται δύο βασικά σενάρια για την παράκαμψη-καταστρατήγηση των αποφάσεων του ΣτΕ. Περιλαμβάνουν ρυθμίσεις “μεταβατικού” χαρακτήρα, που θα ισχύσουν ώσπου να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός – στη λογική “να εξυπηρετηθούν τώρα κάποιοι και στη συνέχεια... βλέπουμε”. 

Στα δύο σχέδια προβλέπεται:

  • Να χαρακτηριστούν ως «κοινόχρηστοι» και να αναγνωριστούν οι όποιας μορφής δρόμοι που υπήρχαν το 1977 και φαίνονται σε αεροφωτογραφίες. Ετσι χιλιάδες οικόπεδα θα αποκτήσουν “πρόσωπο” σε αναγνωρισμένο δρόμο και θα δοθεί η δυνατότητα  να κτιστούν.
  • Να λαμβάνεται υπόψη ως βασικό κριτήριο η «ηλικία» του οικοπέδου και να επιτραπεί η δόμηση στα οικόπεδα χωρίς «πρόσωπο» σε κοινόχρηστο δρόμο τα οποία  «δημιουργήθηκαν» πριν από το 2003 (προέκυψαν από κατάτμηση, διανομή κλπ).

Μόνο με έγκριση από Μαξίμου

 Υπό την πίεση ιδιοκτητών οικοπέδων, επιχειρηματικών συμφερόντων και παραγόντων του ΤΕΕ το υπουργείο Περιβάλλοντος επισπεύδει την κατάρτιση εναλλακτικών σχεδίων για την αντιμετώπιση του θέματος. Ομως,για όποια λύση επιλέξει να προωθήσει, πρέπει  να λάβει έγκριση από το Μέγαρο Μαξίμου.
  Μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι συνεργάτες του δεν έδειξαν να διάκεινται ευμενώς στα σχέδια ρυθμίσεων που καταρτίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα