Τράπεζες

Στα σκαριά νέες τράπεζες – Κινέζοι, funds και Βαρδινογιάννης για IBG


Επενδυτικό ενδιαφέρον που υποδηλώνει αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα

Την ώρα που οι τράπεζες απαξιώνονται στο χρηματιστήριο και οι αποτιμήσεις τους έχουν καταβαραθρωθεί, ο κλάδος προσελκύει πάλι το ενδιαφέρον  επιχειρηματικών ομίλων και επενδυτικών funds. Ποντάροντας στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν το κενό που δημιούργησε στην αγορά η βίαιη συγκέντρωση του κλάδου στη διάρκεια της κρίσης, όταν οι 13 τράπεζες έγιναν… τεσσερισήμιση, μέσα από αναγκαστικές συγχωνεύσεις και απορροφήσεις.

Εγχώριοι επιχειρηματίες, ξένα επενδυτικά σχήματα και διεθνείς όμιλοι σχεδιάζουν να επενδύσουν στη δημιουργία-ανάπτυξη νέων μικρών τραπεζών, οι οποίες χωρίς  να κουβαλούν «αμαρτίες» και βάρη του παρελθόντος, θα μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν ανταγωνιστικά στην ελληνική αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και να επωφεληθούν από την αναμενόμενη μεγέθυνση της.

Στους ενδιαφερόμενους περιλαμβάνονται ο όμιλος Βαρδινογιάννη ( που δεν έχει πλέον συμμετοχή στην Τρ. Πειραιώς), ο πρόεδρος του ΣΕΒ και ιδιοκτήτης του ομίλου Infoquest Θεόδωρος Φέσσας, επενδυτικά σχήματα όπου συμμετέχουν πρώην τραπεζίτες και επιχειρηματίες, κινέζικα γκρουπ – μεταξύ των οποίων η Fosun και η Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), καθώς και πολλά διεθνή επενδυτικά funds.

Η πρώτη κίνηση έγινε  με τη δημιουργία της Praxia Bank με κεφάλαια της Atlas Merchant Capital, που αξιοποίησε την παλιά τραπεζική άδεια της Credicom.

Καθώς είναι πλέον δύσκολο να εκδοθούν άδειες λειτουργίας για νέες τράπεζες, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις υπάρχουσες.

 Η «έτοιμη» τράπεζα

Ως «χρυσή ευκαιρία»  βλέπουν οι ενδιαφερόμενοι  επενδυτές, την πώληση της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος (Investment Bank of Greece- IBG), η οποία έχει το πλεονέκτημα ότι δεν είναι απλώς ένα τραπεζικό «κέλυφος», αλλά ζωντανός χρηματοοικονομικός οργανισμός, με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, μεγάλη εξειδίκευση και πρωταγωνιστικό ρόλο  στον τομέα παροχής επενδυτικών και χρηματιστηριακών υπηρεσιών.

Η IBG ήταν θυγατρική της Cyprus Popular Bank (CPB, πρώην Λαϊκή -Marfin Bank), που περιήλθε στο κυπριακό Δημόσιο και έχει τεθεί σε εκκαθάριση. Ο εκκαθαριστής, η δημόσια «Αρχή Εξυγίανσης», έχει βγάλει προς πώληση τα περιουσιακά στοιχεία της CPB, μεταξύ των οποίων και το πακέτο μετοχών της IBG.

Η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του πακέτου ολοκληρώνεται οσονούπω και εκτιμάται ότι θα έχει επιτυχή έκβαση, καθώς έχουν υποβληθεί πολλές προσφορές - μεταξύ άλλων και από επενδυτικό σχήμα όπου συμμετέχει εταιρεία του ομίλου Βαρδινογιάννη. Αναμένεται μάλιστα ότι το τίμημα θα υπερβεί τις αρχικές προβλέψεις.

Οι επόμενες κινήσεις

Το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών οφείλεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά  της IBG και στις δυνατότητες που προσφέρει. Επισημαίνεται ότι η τράπεζα διαθέτει μία ισχυρή βάση εργασιών, λειτουργώντας ως μία μεγάλη ΑΧΕΠΕΥ που παρέχει υπηρεσίες χρηματιστηριακών συναλλαγών, διαχείρισης χαρτοφυλακίων, αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων, καθώς και συμβουλευτικές χρηματοοικονομικές και επενδυτικές υπηρεσίες.

Ολοι οι υποψήφιοι αγοραστές φιλοδοξούν να αξιοποιήσουν αυτή τη βάση, για να επεκτείνουν εν συνεχεία τις τραπεζικές εργασίες, κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο στην ανακάμπτουσα αγορά.

Μετά την πώληση της IBG θα ακολουθήσουν κινήσεις δημιουργίας νέων τραπεζών, που θα προσανατολισθούν κυρίως στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, φιλοδοξώντας να καλύψουν  τον χώρο που αφήνουν στην αγορά οι συστημικές τράπεζες, οι οποίες δίνουν προτεραιότητα στη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα