Επιχειρήσεις

Στα σκαριά η σύμβαση για τα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής


Στην τελική φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την καναδική Eldorado Gold για την ανανέωση-επέκταση της σύμβασης εκμετάλλευσης των μεταλλείων χρυσού της Χαλκιδικής. Οι οικονομικοί όροι και το επιχειρηματικό σχέδιο έχουν συμφωνηθεί και απομένει το "μεγάλο αγκάθι" της μεθόδου μεταλλουργικής κατεργασίας, από την οποία θα εξαρτηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή.

Την Παρασκευή έγινε γι αυτόο το θέμα τηλεδιάσκεψη, στην οποία μετείχαν ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας και ο πρόεδροο και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Τζ. Μπέρνς.

Οι συζητήσεις για την ανανέωση της σύμβασης και την επέκταση της κατά 25 χρόνια έχουν ξεκινήσει από τα τέλη του 2019. Μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων σε πολλά επιμέρους, δημιουργώντας την ελπίδα ότι τον Μάρτιο-Απρίλιο θα υπάρχει τελική συνολική συμφωνία.

Προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες εμπλοκές και καθυστερήσεις, έχει συμφωνηθεί ότι το θέμα της μεθόδου μεταλλουργικής κατεργασίας για την απόληψη χρυσού, θα επανεξετασθεί σε δύο χρόνια.

Στη νέα σύμβαση θα προβλέπεται αύξηση των μεταλλευτικών τελών κατά 10% και επιβολή τελών για όλα τα μέταλλα που εξορύσσονται.

Στο επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπονται επενδύσεις 1 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία και επιπλέον 1 δισ. σε βάθος 25ετίας. Οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν από 1.800 σήμερα σε 3.000 στη φάση πλήρους ανάπτυξης των μεταλλευτικών μονάδων

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης