Ελλάδα

Στα σκαριά νέες ελληνοκινεζικές συνέργειες - τηλεοπτικές παραγωγές από την ΕΡΤ


Σημαντικούς εκπροσώπους της τρίτης σε μέγεθος κινεζικής περιφέρειας Shandong, (άνω των 100 εκατ. κατοίκων) υποδέχτηκε σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειας Αθήνας, Γιώργος Καραμέρος, σε συνέχεια των επαφών που έχει ξεκινήσει με την Κίνα, στο πλαίσιο του συνεργατικού σχηματισμού Discover North Athens, που συντονίζει η Περιφέρεια Αττικής.

Επικεφαλής της πολυπληθούς αντιπροσωπείας ήταν ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας των Εθνών, Zhang Jigang, ενώ συμμετείχαν ο διευθυντής του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού της Shandong, Chen Chengju, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, του κινεζικού ιδρύματος πολιτισμού «Κομφούκιος» κ.ά.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης των πολιτιστικών συνεργασιών, ο κ. Καραμέρος συνόδευσε την αποστολή στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, όπου συζητήθηκαν με τον πρόεδρό της, Χρήστο Λεοντή, η συμπαραγωγή οδοιπορικού στον πολιτισμό και τη σύγχρονη πραγματικότητα των δύο χωρών καθώς και η αξιοποίηση στην Κίνα δυο νέων παραγωγών της ΕΡΤ που σχετίζονται με την ιστορία της Ελλάδας.

«Η προσπάθεια που καταβάλλουμε με τον συνεργατικό σχηματισμό Discover North Athens συνεχίζει και αποδίδει. Αυτήν τη φορά φέραμε σε επαφή το κινεζικό κανάλι με την ΕΡΤ για συνεργασία και επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα (πολιτισμός, τουρισμός, σύγχρονη Ελλάδα)» δήλωσε ο κ. Καραμέρος.

Έχουν προηγηθεί η αδελφοποίηση των Ολυμπιακών Σταδίων Αθήνας και Πεκίνου και η συνεργασία με τον διεθνή καλαθοσφαιριστή Γιάννη Μπουρούση, που λειτουργεί ως πρεσβευτής του cluster στην Κίνα, εξασφαλίζοντας την αθλητική προετοιμασία της ομάδας που αγωνίζεται στο Μαρούσι και τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις για πέντε εβδομάδες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κινεζικής κυβέρνησης, η Ελλάδα μπορεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια να προσελκύσει 1,5 εκατ. Κινέζους τουρίστες. Το 2017 ήρθαν στη χώρα μας 170.000 Κινέζοι, ενώ στις αρχές 2018 καταγράφηκε αύξηση 54% στις τουριστικές άδειες εισόδου (visa) στην Ελλάδα που εκδόθηκαν στην Κίνα.