Πολιτική

Στα μπλόκα των αγροτών σε Λιβαδειά και Πελασγία ο Δ. Κουτσούμπας


Με τους αγρότες που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στον κόμβο του Αϊ-Γιάννη στη Λιβαδειά συναντήθηκε ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με τους οποίους συζήτησε για τις κινητοποιήσεις.

Οι αγρότες αναφέρθηκαν σε σειρά από ζητήματα τα οποία όπως είπαν τους οδήγησαν «να βγουν στους δρόμους».

Περιγραφοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα πρέπει να ξεκινήσουν τις καλλιέργειές τους, είπαν ότι «έχει εκτιναχθεί το κόστος παραγωγής σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα που πλέον επικρατεί προβληματισμός στο σύνολο των αγροτών για το πώς θα καλλιεργήσουν καθώς βρίσκονται σε αδιέξοδο».

Αναφέρθηκαν στις αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων, που, όπως είπαν, από 17 ευρώ που είχε το τσουβάλι έχει φτάσει 40 ευρώ, καθώς και στις αυξήσεις του πετρελαίου και του ρεύματος.

Υποστήριξαν ακόμη πως τα οποιαδήποτε ενδιάμεσα μέτρα δεν θεραπεύουν την κατάσταση και διατύπωσαν την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν στο δρόμο μέχρι να πάρουν απαντήσεις.

«Δεν σκεφτόμαστε καν ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας. Με τέτοιες αυξήσεις-φωτιά κάθε καλλιέργεια είναι καταδικασμένη» υπογράμμισε ο Γιάννης Βάγγος, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε την ανάγκη «να περιοριστεί άμεσα το κόστος παραγωγής» όπως είπε, γιατί «ο αγρότης δεν μπορεί να καλλιεργήσει όταν το κόστος έχει εκτιναχθεί σε τέτοια ύψη». Υπογράμμισε ακόμη ότι «το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με το πετρέλαιο το οποίο θα πρέπει να χορηγείται αφορολόγητο».

Αναφερόμενος στις αυξήσεις του ρεύματος υπογράμμισε πώς «τίθενται θέματα με τη ρήτρα αναπροσαρμογής για το αγροτικό ρεύμα» η οποία όπως είπε «θα πρέπει να καταργηθεί αμέσως». Σημείωσε την ανάγκη να επιδοτηθούν τα εφόδια που χρειάζεται ο αγρότης για να καλλιεργήσει και ότι θα πρέπει να καταργηθεί το ΦΠΑ σε είδη σε εφόδια και σε μέσα.

Έκανε λόγο για «ένα σχέδιο που θα πρέπει να υπάρχει, ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να καλύπτει όλες αυτές τις βασικές ανάγκες των αγροτών» και όπως χαρακτηριστικά τόνισε «για να υλοποιηθούν όλα αυτά χρειάζεται και πολιτική βούληση».

Ο γραμματέας του ΚΚΕ έκανε κριτική στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και την κυβέρνηση κυρίως «για την αρνητική στάση που τήρησαν όταν η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε τρεις τροπολογίες στη Βουλή για την επιδότηση και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και το μηδενικό ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια εργαλεία και μηχανήματα».

«Κι επειδή μεθαύριο θα 'ρθει ο κ. Τσίπρας εδώ, θα 'ρθουν και τα άλλα κόμματα, πιθανόν ο κ. Ανδρουλάκης, δεν ξέρω οι άλλοι, ρωτήστε τους γιατί στις 23 Νοεμβρίου, στη Βουλή, τις τρεις προτάσεις τροπολογίες του ΚΚΕ που ήταν υπέρ των αγροτών δεν τις ψηφίσατε; Το ίδιο βέβαια ισχύει και για την κυβερνητική πλειοψηφία, τους κυβερνητικούς βουλευτές, ρωτήστε τους γιατί δεν ψήφισαν όλα αυτά ή έστω ένα απ' αυτά;» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας, ενώ σχολιάζοντας με αφορμή και τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή για τα εξοπλιστικά προγράμματα τόνισε πως: «Για τους Γάλλους φίλους μας έχουμε να πληρώσουμε κι άλλα δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για τους αγρότες δεν υπάρχουν χρήματα».

Πριν λίγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας βρέθηκε στο μπλόκο που έχουν στήσει αγρότες στην Πελασγία της Φθιώτιδας.

Οι αγρότες του έθεσαν τα ειδικότερα θέματα που αφορούν την ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή, με αποκορύφωμα το γεγονός ότι τα τρία χρόνια που δεν έχουν πάρει καρπό από τα δέντρα τους.

«Σήμερα δεν έχουμε εισόδημα από πουθενά» είπαν οι αγρότες στον κ. Κουτσούμπα χρωματίζοντας με τα πλέον γκρίζα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί λόγω της τριετούς ακαρπίας στα ελαιόδεντρα, σημειώνοντας πως «διεκδικούν αποζημιώσεις».

Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ «στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών που παλεύουν για την επιβίωσή τους» όπως είπε.

Μετά την Πελασγία ο κ. Κουτσούμπας συνεχίζει το ταξίδι του για το μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα όπου θα έχει συνάντηση με την Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα