Πολιτική

«Στα μαχαίρια» Ευρωπαίοι- ΔΝΤ Δύσκολα θα κλείσει η αξιολόγηση


Λαγκάρντ και Τόμσεν πνέουν μένεα κατά των ΥΠΟΙΚ του Eurogroup: «Πήραν εν γνώσει τους λάθος αποφάσεις. Ας επιλέξουν μικρότερα πλεονάσματα ή πρόσθετα μέτρα»

Η Ελλάδα πήρε περισσότερα απ’ όσα περίμενε στο Eurogroup σχετικά με το χρέος, αλλά η συνέχεια της διαδικασίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολη. «Πολεμικό κλίμα» επικρατεί μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, το οποίο παραμένει «με το ένα πόδι» εκτός προγράμματος, καθώς δεν πήρε ό,τι ζητούσε ως προϋπόθεση συμμετοχής.

 Η αντιπαράθεση θα συνεχισθεί και το Ταμείο αναμένεται ότι θα σκληρύνει τη στάση του, επιμένοντας σε μέτρα που – κατά την άποψη του - θα καταστήσουν εφικτό το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.  Σκληρή στάση θα τηρήσει στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά, ενώ θα επανέλθει με προτάσεις για το αφορολόγητο.

Το προανήγγειλε εμμέσως και ο πρόεδρος του Eurogroup, δηλώνοντας ότι εγκαταλείφθηκε ο στόχος να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα έως το τέλος του χρόνου. ««Δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν αυτό», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Οι συζητήσεις θα μας πάνε στην επόμενη χρονιά».

Οργισμένες αντιδράσεις

Αναβρασμός επικρατούσε  στην έδρα του ΔΝΤ μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup. Οπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον Λένα Αργύρη, κορυφαία  στελέχη του Ταμείου εξέφραζαν ανοιχτά τη διαφωνία και την «ενόχληση» τους όχι μόνον για τις αποφάσεις των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, αλλά και για την προσπάθεια τους να εμφανίζουν το ΔΝΤ ως τον «κακό» της υπόθεσης».

Στρέφοντας ουσιαστικά τα βέλη τους κατά Βερολίνου-Σόιμπλε, έλεγαν ότι οι Ευρωπαίοι, «ενώ επιμένουν πεισματικά στον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος  3,5%  που καθιστά  αναγκαία τη λήψη πρόσθετων μέτρων,  εμφανίζουν ως αδιάλλακτο και «δογματικό» το ΔΝΤ, το οποίο απλώς επισημαίνει  αυτή την ανάγκη».

Επισημαίνεται ότι στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup  είχε περιληφθεί αρχικά ρητή αναφορά στις προτάσεις του ΔΝΤ για μείωση συντάξεων και αφορολόγητου ορίου, με την προτροπή να εξετασθούν στις προσεχείς συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς. Αυτή η φράση – που θα αποτελούσε πολιτική «νάρκη» για την ελληνική κυβέρνηση – απαλείφθηκε την τελευταία στιγμή κατ’ απαίτηση της ελληνικής αντιπροσωπείας και με τη σύμφωνη γνώμη πολλών Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ, οι οποίοι εξέφρασαν την εκτίμηση ότι «θα ήταν μη ρεαλιστικό» να ζητηθεί από την Αθήνα να αναλάβει  από τώρα δεσμεύσεις για τέτοια μέτρα

Παραμένει πάντως η ουσία της αντιπαράθεσης  Ευρωπαίων-ΔΝΤ, που συνοψίζεται στο  δίπτυχο «μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, ή πρόσθετα μέτρα 4,2 δισ. ευρώ».

«Νάρκες» και... «ναυάγια»

 Η κόντρα αυτή θα παραμένει ως «νάρκη» στη βάση των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με θέμα αιχμής τα εργασιακά και το δημοσιονομικό κενό της επόμενης διετίας.

Γι αυτό πολλά ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης δεν συμμερίζονται την ικανοποίηση που εξέφρασαν η ελληνική κυβέρνηση και τα μέλη του Eurogroup για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης.  Οι Financial Times μιλούν μάλιστα για «ναυάγιο», επισημαίνοντας ότι οι συζητήσεις  στο Eurogroup ολοκληρώθηκαν με ελάχιστη πρόοδο όσον αφορά τη διάσταση απόψεων μεταξύ Ευρωζώνης- ΔΝΤ για το πρόγραμμα, παρ’ότι οι υπουργοί ενέκριναν το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης χρέους.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η συμμετοχή του Ταμείου είναι απαραίτητη για να υποστηριχθεί το ελληνικό πρόγραμμα από το γερμανικό και το ολλανδικά κοινοβούλιο, που θα κληθούν να εγκρίνουν τις νέες δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ μπορεί να είναι κλειδί για το μέλλον του ίδιου του προγράμματος.

Πλεονάσματα και νέα μέτρα

Οι Financial Times υποστηρίζουν ότι στο Eurogroup σημειώθηκε «ναυάγιο»,  εξαιτίας της σύγκρουσης μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το αν οι μεταρρυθμίσεις που υποχρεούται να εφαρμόσει η Ελλάδα - στα εργασιακά, μεταξύ άλλων – αρκούν για την επίτευξη  πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018.

Το ΔΝΤ επέμεινε ότι απαιτούνται περαιτέρω "μεταρρυθμίσεις" στα φορολογικά και τις συντάξεις, για να διατηρηθούν τα πλεονάσματα σε αυτό το επίπεδο.

Ο  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ΥΠΟΙΚ άλλων χωρών θέλησαν να αντιπαρέλθουν αυτό το ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι η περαιτέρω συζήτηση για τους μεσοπρόθεσμους στόχους του προϋπολογισμού μπορούν να γίνουν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι άκουσε 19 διαφορετικές γνώμες για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωνε: «Απέχουμε πολύ από τη συμφωνία... Δεν υπήρξε σημαντική εξέλιξη απόψε».

Παράλληλα το ΔΝΤ προειδοποιούσε τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ότι δεν θα εμπλακεί σε βαθύτερες συζητήσεις επ' αυτού, μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις