Χρηστικά

Στα ηλεκτρονικά βιβλία και οι αποδείξεις λιανικής πώλησης


Σύμφωνα με τον Γ. Πιτσιλή μετά το Πάσχα θα υπάρχει στην ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε. ένας ειδικός χώρος για την ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων

Αυτόματα στα ηλεκτρονικά βιβλία που θα τηρούνται στο taxisnet για κάθε επιχείρηση, θα καταχωρούνται εκτός από τα τιμολόγια και οι αποδείξεις λιανικής πώλησης.

Αυτό προβλέπει το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το οποίο θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία μέσα στον Μάιο, παράλληλα με την καθιέρωση της των ηλεκτρονικών τιμολογίων.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΑΑΔΕ, εξετάζεται ο τρόπος που θα καταχωρούνται αυτομάτως στη «μερίδα» που θα τηρεί κάθε επιχείρηση στο taxisnet και οι αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών.

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για την αντικατάσταση των χάρτινων βιβλίων με ηλεκτρονικά προβλέπει ότι κάθε επιχείρηση και ελεύθερος επαγγελματίας θα χρησιμοποιεί υπολογιστή, ο οποίος θα είναι συνδεμένος με το taxisnet και όταν θα συμπληρώνει τα έσοδα και τα έξοδα της επιχείρησης, αυτά θα περνούν κατευθείαν και στο taxisnet.

biblia

Δηλαδή οποιαδήποτε πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών θα περνάει αυτομάτως στο φάκελό του στο taxisnet. Επίσης αυτομάτως θα καταχωρούνται στο taxisnet και τα τιμολόγια των δαπανών του επιχειρηματία.

Στην ηλεκτρονική μερίδα κάθε επιχείρησης θα καταχωρείται επίσης και κάθε απόδειξη λιανικής που εκδίδεται, αυτομάτως θα καταχωρείται και ο ΦΠΑ και με τη λήξη της φορολογικής περιόδου θα αθροίζονται και θα εξάγεται ο ΦΠΑ και το σύνολο των εσόδων.

Ταυτόχρονα, με το νέο σύστημα θα διευκολύνεται και ο επιχειρηματίας. Ανά μήνα ή κάθε τρίμηνο, ανάλογα με το εάν τηρεί απογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία, θα του υπολογίζεται αυτομάτως ο αναλογών ΦΠΑ και θα ενημερώνεται ο υπόχρεος ώστε να υποβάλει την περιοδική δήλωση, η οποία στη σχετική φόρμα θα είναι προσυμπληρωμένη.

Το ίδιο θα συμβαίνει και με τη δήλωση φόρου εισοδήματος, η οποία θα είναι επίσης προσυμπληρωμένη (και έτοιμη προς υποβολή) με τα έσοδα τις δαπάνες και το καθαρό κέρδος για το οποίο θα φορολογείται.

Όπως εξήγησε σε πρόσφατο συνέδριο ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, άλλο πράγμα είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση και άλλο η ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων. Μολονότι συνδέονται, εννοιολογικά δεν ταυτίζονται καθώς η ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι η παραγωγή ενός τιμολογίου ηλεκτρονικά με χρονοσήμανση σε αντίθεση με τα έγχαρτα ή τα ψηφιακά τιμολόγια, ενώ η ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων είναι η καταγραφή-αποθήκευση και συστηματοποίηση των παραστατικών της επιχείρησης στη βάση δεδομένων της Α.Α.Δ.Ε.  Πρόσθεσε ότι μπορούν να λειτουργήσουν και μαζί και χώρια οι δύο εφαρμογές.

Ανέφερε όμως, ότι αυτό όμως που θέλει και επιδιώκει η ΑΑΔΕ είναι οι δύο εφαρμογές να λειτουργήσουν μαζί, και μάλιστα τόνισε ότι στόχος είναι «να δοθεί έμφαση στην ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων, γιατί πέρα από το τιμολόγιο εξετάζουμε πως θα ενσωματωθούν στην πληροφορία αυτή και οι αποδείξεις λιανικής μέσω ταμειακών μηχανών και φορολογικών μηχανισμών».

Ο κ. Πιτσιλής εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι «μετά το Πάσχα θα υπάρχει στην ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε. ένας ειδικός χώρος για την ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων που θα ενημερώνει για τη διαδικασία της εφαρμογής και τις υποχρεώσεις, όπως τι τεχνικές προδιαγραφές απαιτούνται καθώς και ερωτήσεις-απαντήσεις για τις επιχειρήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι, τα ηλεκτρονικά βιβλία και τα τιμολόγια μπαίνουν στην τελική ευθεία προς εφαρμογή, κάατι που θα αποτελέσει τομή για το φορολογικό μας σύστημα.

Είναι σαφές ότι με τη διαδικασία αυτή, η εφορία θα αποκτά ένα πλούσιο αρχείο με τις διασταυρώσεις να είναι ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση. Όλα τα στοιχεία των εσόδων και των δαπανών, θα διασταυρώνονται παράλληλα και με τα δεδομένα των τραπεζών, αφού οι περισσότερες συναλλαγές θα είναι ηλεκτρονικές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα