Οικονομία

Στα ίδια επίπεδα το ΑΕΠ ευρωζώνης και ΕΕ κατά το γ' τρίμηνο - Στο 2,1% η Ελλάδα


Αυξήθηκε ο αριθμός των απασχολουμένων

Στα ίδια επίπεδα βρέθηκε το ΑΕΠ της ευρωζώνης και της ΕΕ στο γ' τρίμηνο του 2023 και σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, όπως έκανε γνωστό η Eurostat.

Σε σύγκριση με το β' τρίμηνο του 2023 στην ευρωζώνη κατέγράφη 0,1% του ΑΕΠ, αλλά στην ΕΕ παρέμεινε αμετάβλητο.

Αναφορικά με την Ελλάδα, η ανάπτυξη σε σχέση με το β' τρίμηνο ήταν μηδενική, ενώ με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 βρέθηκε  στο 2,1%. 

Η Μάλτα, με 2,4%, πετυχε τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από την Πολωνία (+1,5%) και την Κύπρο (+1,1%). Οι υψηλότερες μειώσεις έγιναν σε Ιρλανδία (-1,9%), Εσθονία (-1,3%) και Φινλανδία (-0,9%).

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,4% στην ΕΕ (μετά από 0,0% και +0,2% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο). Η τελική καταναλωτική δαπάνη της κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 0,3% και στις δύο ζώνες (μετά από +0,2% και στις δύο ζώνες το προηγούμενο τρίμηνο). Ο ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου παρέμεινε σταθερός στη ζώνη του ευρώ και αυξήθηκε κατά 0,2% στην ΕΕ (μετά από -0,1% και +0,1% αντίστοιχα). Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,0% στην ΕΕ (μετά από -1,1% στη ζώνη του ευρώ και -1,0% στην ΕΕ). Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,4% στην ΕΕ (μετά από 0,0% και -0,1% αντίστοιχα).

Η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών είχε θετική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ (+0,2 ποσοστιαίες μονάδες - σ.σ.). Οι συνεισφορές από τις τελικές δαπάνες της κυβέρνησης ήταν θετικές και για τις δύο ζώνες (+0,1 ποσοστιαίες μονάδες). Οι συνεισφορές των ακαθάριστων επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου ήταν αμελητέες τόσο για τη ζώνη του ευρώ όσο και για την ΕΕ. Η συμβολή του εξωτερικού ισοζυγίου ήταν αμελητέα για τη ζώνη του ευρώ και θετική για την ΕΕ (+0,2 εκατοστιαίες μονάδες). Η συμβολή των μεταβολών των αποθεμάτων ήταν αρνητική και για τις δύο ζώνες (-0,3 π.μ. για τη ζώνη του ευρώ και -0,5 εκατοστιαίες μονάδες για την ΕΕ). 

Απασχόληση 

Ο αριθμός των απασχολουμένων ενισχύθηκε 0,2% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η απασχόληση είχε ανέβει 0,1% εκατέρωθεν.

Σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,2% στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2023, μετά από +1,4% στη ζώνη του ευρώ και +1,2% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Οι ώρες εργασίας ήταν λιγότερες κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και παρέμειναν σταθερές στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν κατά 0,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,6% στην ΕΕ. Τα στοιχεία αυτά παρέχουν μια εικόνα της εισροής εργασίας που συνάδει με τη μέτρηση της παραγωγής και του εισοδήματος των εθνικών λογαριασμών. 

Το τρίτο τρίμηνο του 2023, η Λιθουανία, η Μάλτα (και οι δύο +1,4%) και η Ισπανία (+1,3%) κατέγραψαν την υψηλότερη αύξηση της απασχόλησης σε άτομα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η υψηλότερη μείωση της απασχόλησης καταγράφηκε στην Εσθονία (-0,9%), την Τσεχία (-0,7%) και τη Φινλανδία (-0,6%).

Με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, η Eurostat θεωρεί πως ότι το τρίτο τρίμηνο του 2023, 216,6 εκατομμύρια άτομα απασχολούνταν στην ΕΕ, εκ των οποίων 168,7 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα