Τράπεζες

Στα funds «ποντάρει» η κυβέρνηση για αποφυγή πλειστηριασμών


Ρυθμίζουν με «κούρεμα» τρία στα τέσσερα δάνεια οι εταιρείες διαχείρισης, στις οποίες θα περάσουν και τα τιτλοποιημένα δάνεια του σχεδίου «Ηρακλής».

Στις πρακτικές που ακολουθούν τα funds για ρυθμίσεις δανείων με «κούρεμα» χρέους στις περισσότερες περιπτώσεις «ποντάρει» τώρα η κυβέρνηση για την αποφυγή ενός κύματος πλειστηριασμών μετά τις μαζικές τιτλοποιήσεις δανείων που θα γίνουν με κρατικές εγγυήσεις, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής».

Το υπουργείο Οικονομικών εγκαινίασε την τακτική της συνεχούς παρακολούθησης των στοιχείων από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, ώστε να έχει σχεδόν σε πραγματικό χρόνο εικόνα για την πορεία της ρύθμισης «κόκκινων» δανείων, καθώς με το σχέδιο «Ηρακλής» αναμένεται να τιτλοποιηθούν δάνεια αξίας περίπου 33 δισ. ευρώ, τα οποία θα περιέλθουν σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.

Αυτές, πλέον, θα έχουν και τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις, δηλαδή σχετικά με το αν αυτά τα δάνεια θα ρυθμισθούν ομαλά και με βιώσιμο τρόπο για τους δανειολήπτες, ή αν θα φθάσουμε σε ένα κύμα πλειστηριασμών με υψηλό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, η οποία δεν έχει το παραμικρό περιθώριο να εφαρμόσει νέες προστατευτικές ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία, αφού βρίσκεται σε καθεστώς έντονης πίεσης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Eurogroup, με κίνδυνο ακόμη και να μην εγκριθεί, τον Ιούνιο, η εκταμίευση των επιστροφών κερδών από τις κεντρικές τράπεζες στον ελληνικό προϋπολογισμό.

Τα στοιχεία που έφθασαν στο υπουργείο Οικονομικών και δίνουν μια πρώτη εικόνα των πρακτικών που ακολουθούν οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων επιτρέπουν κάποια αισιοδοξία, καθώς φαίνεται ως τώρα ότι τα funds δίνουν προτεραιότητα στη ρύθμιση των δανείων και όχι στις επιθετικές πολιτικές ρευστοποίησης ενεχύρων, προσφέροντας μάλιστα, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, διαγραφές χρεών στους δανειολήπτες.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ, οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις απέστειλαν στοιχεία για τις ρυθμίσεις –μεταξύ των οποίων και δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση την πρώτη κατοικία– που πραγματοποιήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2019, και αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία αγοράστηκαν από Εταιρίες Διαχείρισης Κεφαλαίου και δεν ανήκουν σε Τραπεζικά Ιδρύματα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 75% των δανείων ρυθμίσθηκαν με μερική διαγραφή χρέους. Ειδικότερα:

  • 20.593 δάνεια, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ρυθμίστηκαν επιτυχώς.
  • Στα 3 από τα 4 μη εξυπηρετούμενα δάνεια, διενεργήθηκε ταυτόχρονα και διαγραφή οφειλής. Δηλαδή, 75% των οφειλετών έλαβαν «κούρεμα» χρέους.
  • Από αυτά, 20.340 ήταν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, καθώς και δάνεια μικρών επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ.
  • 253 ήταν δάνεια μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 498 εκατ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο, δηλαδή το 2ο εξάμηνο του 2019, οι τράπεζες ρύθμισαν 43.400 δάνεια πελατών, συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Αυξημένες προτάσεις από τις τράπεζες

Πάντως, σε ό,τι αφορά το «μέτωπο» των ρυθμίσεων με βάση το νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας, τα στοιχεία δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, παρότι καταγράφεται μια αύξηση προτάσεων από τις τράπεζες στους δανειολήπτες. Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση παραμένει, καθώς από τους δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν ενδιαφερθεί για ρύθμιση, ελάχιστοι είναι αυτοί που την έχουν οριστικοποιήσει, ενώ στο τέλος Απριλίου λήγει η ισχύς του νόμου χωρίς δυνατότητα άλλης παράτασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι προτάσεις ρύθμισης που έχουν υποβληθεί από τις τράπεζες προς τους δανειολήπτες, στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, έχουν σημειώσει αύξηση κατά 42% τον τελευταίο μήνα και έχουν υπερδιπλασιαστεί από το τέλος του έτους, φτάνοντας τις 924 (από 402 στο τέλος του 2019).

Σε όλες αυτές τις προτάσεις περιλαμβάνεται κρατική επιδότηση, η οποία φτάνει έως 50% στη δόση του δανείου. Ήδη, 437 δανειολήπτες έχουν ανταποκριθεί θετικά στις προτάσεις που τους έχουν γίνει και έχουν διασώσει την κύρια κατοικία τους, ενώ οι υπόλοιποι 487 έχουν προθεσμία ενός μήνα για να αποδεχθούν την πρόταση της τράπεζας. Οι αιτήσεις των πολιτών που υποβάλλονται στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αυξάνουν με μεγαλύτερο ρυθμό, φτάνοντας πλέον τις 2.375, από 795 στο τέλος του 2019.

Πάντως, δεδομένου ότι ενδιαφέρον για ρύθμιση έχουν δείξει περισσότεροι από 60.000 δανειολήπτες, το γεγονός ότι μόνο 437 έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία με τις τράπεζες επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή της ρύθμισης εξακολουθεί να απέχει παρασάγγας από το να χαρακτηρίζεται ως επιτυχημένη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις