Χρηστικά

Αυξάνεται στα 650 ευρώ ο κατώτατος μισθός!


Αύξηση 11% του κατώτατου μισθού ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας και ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο. Καταργείται ο υποκατώτατος μισθός

Πάνω από κάθε πρόβλεψη και… αισιόδοξο σενάριο για τους εργαζόμενους, είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού που ενέκρινε σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο. Η αύξηση είναι της τάξεως του 11%, κάτι που σημαίνει από την 1η Φεβρουαρίου 2019, ο μηνιαίος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 650 ευρώ, από τα 586,08 ευρώ που είναι σήμερα. 

Εξαντλώντας τα περιθώρια που προέκυψαν από την πρόσφατη διαβούλευση με τους επικεφαλής των Θεσμών, οι οποίοι ζητούσαν μια λελογισμένη αύξηση (κοντά στο 5%), αλλά και υπερβαίνοντας ακόμη και το πόρισμα των εμπειρογνώμων που έθεσε ως ταβάνι αύξησης το 10%, η κυβέρνηση ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη της αύξησης, στο 11%. 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισαγωγική του ομιλία, ανακοίνωσε τη σχετική πρόταση του υπουργείου Εργασίας, η οποία έγινε αποδεκτή ομόφωνα από τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου. Παράλληλα εγκρίθηκε η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους ηλικίας μέχρι 25 ετών.

Ντόμινο αυξήσεων σε 24 επιδόματα

Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα παρασύρει ανοδικά σειρά επιδομάτων που υπολογίζονται με βάση αυτόν, όπως το επίδομα ανεργίας, διάφορα βοηθήματα, αμοιβές για συμμετοχή σε προγράμματα του ΟΑΕΔ κλπ.
Συνολικά πρόκειται για 24 επιδόματα τα οποία αφορούν στις ακόλουθες κατηγορίες εργαζομένων, ανέργων ή βοηθηματούχων:

 1. Αμειβόμενοι με κατώτατους μισθούς.
 2. Αμειβόμενοι με υποκατώτατους μισθούς. 
 3. Το επίδομα ανεργίας το ύψος του οποίου από το 2012 ανέρχεται στα 360,00 ευρώ. 
 4. Επίδομα μακροχρόνια ανέργων (200 ευρώ), για όσους έχουν εξαντλήσει 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά.
 5. Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το οποίο ανέρχεται σε 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας ή σε 187 ευρώ για άγαμο χωρίς παιδιά. 
 6. Ειδικό βοήθημα έπειτα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων: Είναι ίσο με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή είναι στα 215,85 ευρώ για άγαμο χωρίς παιδιά. 
 7. Επίδομα γάμου το οποίο ανέρχεται στο 10% επί του εκάστοτε βασικού μισθού ή ημερομισθίου. 
 8. Αποδοχές όσων εργάζονται με μερική απασχόληση. Η αύξηση των κατώτατων μισθών θα συμπαρασύρει ανοδικά και τους μισθούς όσων αμείβονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.
 9. Ειδικό βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας ή επίδομα σε όσους δεν έχουν καταγγελία της σύμβασης τους λόγω διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης. 
 10.  Ασφαλισμένοι που έχουν απασχοληθεί σε τουριστικά επαγγέλματα, ή σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά.
 11. Δασεργάτες – Ρητινοσυλλέκτες. Ανάλογα με τις ημέρες ασφάλισης στον κλάδο κυμαίνεται χρονική διάρκεια της επιδότησης που είναι  360 ευρώ. 
 12. Ειδικό εποχικό βοήθημα σε όσους ασκούς οικοδομικά επαγγέλματα, σε μουσικούς, ηθοποιούς κινηματογραφιστές κλπ..
 13. Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: Αντιστοιχεί σε 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.  
 14. Ειδική παροχή μητρότητας: Ισούται με τον κατώτατο μισθό, δηλαδή σήμερα είναι 586,08 ευρώ μικτά. 
 15. Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: Καταβάλλονται έως 3 μισθοί, όπως προσδιορίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις.  
 16. Το μισθολογικό κόστος για  τα προγράμματα απασχόλησης ΟΑΕΔ.
 17. Προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας: Η επιχορήγηση κυμαίνεται από 50% έως 70% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους. 
 18. Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑΣ: Η αποζημίωση για κάθε μέρα μαθητείας ή πρακτικής άσκησης ισούται με το 75% του υποκατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (σήμερα 17,12 ευρώ). 
 19. Προγράμματα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών. 
 20. Βοήθημα Ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων - ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ- τ. Ο.Α.Ε.Ε., τ. Ε.Τ.Α.Π. - Μ.Μ.Ε. και τέως ΕΤΑΑ. 
 21. Εκδοροσφαγείς.  Η τακτική επιδότηση ανεργίας εκδοροσφαγέων χορηγείται στους εκδοροσφαγείς, εκδοροτεμαχιστές, ακροκαθαριστές, εργατοτεχνίτες εντέρων κ.λ.π
 22. Ξεναγοί. Η τακτική επιδότηση ανεργίας χορηγείται στους ξεναγούς που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε μη σταθερό εργοδότη.
 23. Φορτοεκφορτωτές. 
 24. Αποκλειστικοί / ες, νοσοκόμοι/ες. Η τακτική επιδότηση ανεργίας χορηγείται στους αποκλειστικούς νοσοκόμους και αποκλειστικές νοσοκόμες που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε μη σταθερό εργοδότη.

Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός για ανεργία και μαύρη εργασία

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου αποτελούσε στρατηγική επιδίωξη για την κυβέρνηση. Παράλληλα ανέφερε τα υπόλοιπα κυβερνητικά «επιτεύγματα» στον χώρο των εργασιακών, όπως η μείωση της ανεργίας, η επαναφορά του καθεστώτος συλλογικών διαπραγματεύσεων και η μείωση της μαύρης εργασίας.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης