Οικονομία

Στα 2 δισ. το νέο πακέτο μέτρων στήριξης – Το ΥΠΟΙΚ καταθέτει συμπληρωματικό προϋπολογισμό


Τον Σεπτέμβριο θα υποβληθεί ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός – Οι σκέψεις του ΥΠΟΙΚ για επίδομα θέρμανσης και νέα «επιταγή ακρίβειας»

Με τα φοροέσοδα να διατηρούν την αυξητική τους τροχιά και τον τουρισμό να καταγράφει εξαιρετική πορεία, που ενδεχομένως να φτάσει σε επίπεδα άνω του 2019 -χρονιά ορόσημο-, δημιουργείται ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για την απόδοση θετικών μέτρων προς την κοινωνία. 

Τα νέα μέτρα στήριξης θα περιλαμβάνονται και θα περιγράφονται λεπτομερώς στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που προτίθεται να καταθέσει το οικονομικό επιτελείο τον Σεπτέμβριο, όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Το πακέτο των νέων θετικών μέτρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανέρχεται στα 2 δισ.ευρώ. Ο κ.Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ1 σημείωσε ότι η ανταπόκριση των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, επιστρεπτέες προκαταβολές- με τους πολίτες να πληρώνουν την προηγούμενη εβδομάδα 3 δισ. ευρώ χωρίς να μειωθούν οι καταθέσεις) και η πορεία του τουρισμού δημιουργούν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για περισσότερες δαπάνες για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές αποφάσεις για το περιεχόμενο του νέου πακέτου των μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να «κλειδώσουν» στις αρχές του φθινοπώρου, ενόψει και της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Από τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει ότι οι φορολογούμενοι σπεύδουν να τακτοποιήσουν τους λογαριασμούς τους με την εφορία. Παράλληλα, έχουν ήδη επιστραφεί περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των «επιστρεπτέων προκαταβολών». Περισσότεροι από 203.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες  κατέβαλαν εφάπαξ το επιστρεπτέο ποσό, εξασφαλίζοντας έκπτωση 15%. .

Ειδικότερα, με βάση τα εν λόγω στοιχεία:

  • Στον φόρο εισοδήματος, περίπου 50% του βεβαιωμένου φόρου έχει καταβληθεί από τους υπόχρεους. Από τα 2,258 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν έως στιγμής από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, οι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει 1,046 δισ. ευρώ. Οσον αφορά τα νομικά πρόσωπα, από τα 2,1 δισ. που έχουν βεβαιωθεί ως φόρος εισοδήματος, έχουν πληρωθεί ήδη 450 εκατ. ευρώ.
  • Στον ΕΝΦΙΑ, από τα 2,269 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν εφέτος έχει πληρωθεί ήδη ποσό 1,2 δισ. ευρώ. Ήτοι, έχει εισπραχθεί περισσότερος από τον μισό φόρο ακινήτων, στην ουσία μετά την πληρωμή των τριών πρώτων δόσεων.
  • Στις «επιστρεπτέες προκαταβολές», μετά την καταβολή της πρώτης δόσης ή της εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής έως τις 29 Ιουλίου, ένας αριθμός 203.235 ΑΦΜ προχώρησαν σε ολική εξόφληση για να αποκομίσουν την έκπτωση 15%. Εξ αυτών:
  • 156.000 ΑΦΜ κατέβαλαν ποσά έως 500 ευρώ.
  • 52.000 ΑΦΜ πλήρωσαν ποσά από 500- 1.000 ευρώ.
  • 8 ΑΦΜ πλήρωσαν ποσά από 200.000- 300.000 ευρώ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του επιδόματος θέρμανσης

Ο υπουργός Οικονομικών άφη  ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης, λέγοντας ότι «προφανώς το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένα από τα στοιχεία που συνεκτιμούμε, όπως και πολλά άλλα μέτρα. Αλλά δεν μπορώ να σας πω από τώρα για το φθινόπωρο». Πρόσθεσε δε, ότι «στις αρχές του Σεπτεμβρίου θα δούμε πώς κινείται η οικονομία, πώς θα εξελιχθεί το ΑΕΠ το β' τρίμηνο και τις ανάγκες του δ' τριμήνου. Ούτως ή άλλως τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Τυχαίνει να είναι τότε χρονικά και η ΔΕΘ».

Σε ερώτηση για τη χορήγηση «επιταγής ακρίβειας» ή την επίσπευση στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ο υπουργός απάντησε «όλα στην ώρα τους». Επισημαίνοντας πως «το καράβι της οικονομίας εδώ και τρία χρόνια πάει καλά, αλλά αυτούς τους μήνες έχουμε και θα έχουμε πολλά μποφόρ». Προσθέτοντας γενικότερα, ότι «πρέπει να υπάρξει και ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η δέσμευση για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023 για το σύνολο των εργαζομένων και τους συνταξιούχους».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, απαιτούνται γενναίες ευρωπαϊκές λύσεις για την ακρίβεια (με αιχμή τις τιμές του φυσικού αερίου), δηλώνοντας «πιο αισιόδοξος από ό,τι πριν από λίγους μήνες για κοινή ευρωπαϊκή λύση».


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα