Το σημείο που συμφωνεί Ελλάδα και Γερμανία εντοπίζει και αναδεικνύει το Spiegel, αναφερόμενο στον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει: «Εδώ και χρόνια πολιτικοί στο Βερολίνο και την Αθήνα διαφωνούν για το πώς η επιβαρυμένη από το χρέος Ελλάδα μπορεί και πάλι να σταθεί στα πόδια της. Παρά τις πολλές διαφωνίες τους, οι δυο κυβερνήσεις μπορούν να συμφωνήσουν σε έναν παράγοντα: στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τόσο οι Γερμανοί όσο και οι Έλληνες υποθέτουν ότι το ΔΝΤ δεν θέλει πλέον να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Αρχικά είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2015, ότι το ΔΝΤ θα συνέβαλε με μέχρι 16 δισεκατομμύρια ευρώ στο τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει δώσει ούτε σεντ στην Αθήνα».
«Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν θεωρεί πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και για αυτό ζητά κούρεμα. Η γερμανική κυβέρνηση θέλει το κούρεμα να γίνει το 2018. Ο υπολογισμός που κάνει η γερμανική κυβέρνηση είναι ότι έτσι το θέμα θα κρατηθεί μακριά από τον προεκλογικό αγώνα. Από την άλλη πλευρά το Βερολίνο επιμένει στη συνεργασία με το ΔΝΤ διότι πιστεύει πως μόνο εάν συμμετέχει το ΔΝΤ με τους αυστηρούς του όρους και με τα κεφάλαιά του, μπορούν να γίνουν αποδεκτά στους Γερμανούς τα πακέτα διάσωσης για την Ελλάδα. Οι Έλληνες πάλι είναι δυσαρεστημένοι με το ΔΝΤ διότι αυτό δεν τάσσεται αρκετά δυναμικά για την απομείωση του χρέους…Η παρτίδα πόκερ που παίζεται είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα διότι όσο δεν αποφασίζει το ΔΝΤ αυξάνεται η ανασφάλεια των επενδυτών στην Ελλάδα».