Αγορές

Σπάνε τα κοντέρ οι ευρωπαϊκές τιμές ρεύματος! Σταθερά ψηλά το φυσικό αέριο


Σε επίπεδα ρεκόρ η τιμές ρεύματος στην Ευρώπη - Εντονη ανησυχία στην αγορά ενέργειας

Συνεχίζεται το ανοδικό κρεσέντο των ευρωπαϊκών τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που έφτασαν σήμερα σε επίπεδα ρεκόρ. Το ενεργειακό μείγμα που δημιουργείται είναι εκρηκτικό: η κρίση «φουντώνει» και πάλι, οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύονται συμπαρασύροντας αυτές της χονδρικής ρεύματος, ενώ και η ξηρασία στην Κεντρική Ευρώπη συντελεί στη διόγκωση του ενεργειακού προβλήματος.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και απεικονίζουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τη νέα όξυνση της κατάστασης, που αν δεν ελεγχθεί άμεσα θα οδηγήσει σε εκτροπή τους σχεδιασμούς ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ανάμεσα στις οποίες και η ελληνική, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τη στήριξη των πολιτών.  Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας το συμβόλαιο της Γερμανίας για την ηλεκτρική ενέργεια που αφορά το 2023, αυξήθηκε κατά 3,3% και έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των 474 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για την εξαπλάσια τιμή σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και κατά δύο φορές μεγαλύτερη από αυτή που είχε καταγραφεί πριν δύο μήνες. 

Η Γερμανία αντιμετωπίζει μείζον πρόβλημα, μετά τους περιορισμούς που επέβαλε η Ρωσία στις εξαγωγές φυσικού αερίου και γι’ αυτό τον λόγο προχώρησε στη λήξη δραστικών μέτρων, όπως η επιβολή εισφοράς φυσικού αερίου σε οικιακούς και επαγγελματικούς πελάτες. Η νέα εισφορά «μεταφράζεται» πρακτικά σε επιπλέον επιβάρυνση περίπου 480 ευρώ ετησίως (χωρίς ΦΠΑ) για ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων.

Έντονη ανησυχία υπάρχει και στη Γαλλία, όπου η πυρηνική ικανότητά της εξαιρετικά χαμηλή, με συνέπεια και το δικό της συμβόλαιο για την ηλεκτρική ενέργεια το 2023, να έχει εκτιναχθεί στη… στρατόσφαιρα (την Παρασκευή ξεπέρασε τα 600 ευρώ).  Μεταξύ άλλων η κυβέρνηση Μακρόν σχεδιάζει να εθνικοποιήσει πλήρως την Electricite de France SA, την εταιρεία πυρηνικής ενέργειας που τώρα αγωνίζεται να διατηρήσει τις εγκαταστάσεις της σε λειτουργία υπό συνθήκες καύσωνα.

Σε δυσμενή ενεργειακή κατάσταση βρίσκεται η Βρετανία, η οποία καταρτίζει σχέδια για οργανωμένες διακοπές της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη βιομηχανία και στα νοικοκυριά στη διάρκεια του χειμώνα, όταν οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι ενδεχόμενο να συνυπάρξουν με ελλείψεις στο φυσικό αέριο. Παράλληλα έχει τεθεί σε ισχύ και ημέρες, το νέο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ που προβλέπει την εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% αυτόν τον χειμώνα, από τις χώρες-μέλη, προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ. 

Στα ύψη το φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα την ανοδική τους πορεία συνεχίζουν οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό συμβόλαιο εκπλήρωσης Σεπτεμβρίου να ξεπερνάει σήμερα τα 216 ευρώ.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα