Τράπεζες

S&P: Σήμα κινδύνου για τις τράπεζες από τον πόλεμο στην Ουκρανία


Καμπανάκι «κινδύνου» για τις τράπεζες χτυπάει η S&P Global Ratings, εκτιμώντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τους προκαλέσει σημαντικές πιέσεις και προβλήματα, λειτουργώντας ως τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξή τους, που είχε ξεκινήσει το 2021.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το εκρηκτικό μείγμα που συνθέτουν ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός, σε συνδυασμό με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών (Fed-EKT), δύναται να μειώσουν αισθητά τα έσοδα των τραπεζών από τις κεφαλαιαγορές. 

Οι συντάκτες της έκθεσης του οίκου αξιολόγησης επισημαίνουν, ότι ήδη, από την έναρξη του πολέμου στη Ουκρανία έως σήμερα, έχουν προκύψει προβλήματα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Συγκεκριμένα επισημαίνουν πως 15 από τις 20 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης σημείωσαν πτώση της κεφαλαιοποίησής τους από το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου .

Για την S&P, η άμεση έκθεση των παγκόσμιων τραπεζών στη Ρωσία είναι περιορισμένη, σημειώνει, όμως, πως ακόμα και οι τράπεζες που δεν έχουν την παραμικρή έκθεση στη Μόσχα, αντιμετωπίζουν κίνδυνο- έστω έμμεσο- από τις κυρώσεις.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα