Οικονομία

S&P: Αναβάθμιση της Πορτογαλίας σε BBB


Στην αναβάθμιση της πορτογαλικής οικονομίας σε BBB από BBB- προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης S&P. Οι προοπτικές είναι σταθερές.

Ο οίκος αναμένει μια ισορροπημένη ανάπτυξη στη χώρα μεταξύ 1,5% και 1,7% την περίοδο 2019-2021.

Σημειώνει ακόμη πως το σταθερό outlook εξισορροπεί τις προσδοκίες ότι την περίοδο 2019-2022, το χρέος της κυβέρνησης θα συνεχίσει να μειώνεται καθώς η οικονομία θα αναπτύσσεται.

Η Πορτογαλία, σύμφωνα με την S&P 500, θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν η οικονομία δημιουργήσει μεγαλύτερα πλεονάσματα στους εξωτερικούς τρεχούμενους και τους κεφαλαιουχικούς λογαριασμούς της, ενώ παράλληλα ενισχύσει την ανάπτυξή της σε σχέση με τους βασικούς εμπορικούς εταίρους.

Οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν αν η πρόσφατη πρόοδος στη μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ καθυστερούσε, ανέφερε η S&P ή αν οι αρχές ανέτρεπαν παλαιότερες μεταρρυθμίσεις,

Η S&P αναμένει μια ήπια κυκλική οικονομική επιβράδυνση στην Πορτογαλία, 1,7% του ΑΕΠ για το 2019. Η αύξηση των πραγματικών μισθών και η βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών θα πρέπει να στηρίξουν την κατανάλωση κατά τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με τον οίκο, παρά το γεγονός πως η δημιουργία θέσεων εργασίας γίνεται με βραδύτερους ρυθμούς και πως υπάρχει ηπιότερη εξωτερική ζήτηση.