Άμυνα & Διπλωματία

Σοβαρό περιστατικό κλοπής από αποθήκη του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο


Σοβαρότερη είναι τελικά η κλοπή πολεμικού υλικού από αποθήκη του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο καθώς με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές αναζητούνται αντιαρματικές οπλοβομβίδες, χειροβομβίδες και πυρομαχικά, ενώ στο νησί μεταβαίνει και κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής και κλιμάκιο ανώτερων αξιωματικών για να κάνει λεπτομερέστερη καταγραφή απωλειών.

Χθες το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι: "Τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 09 Σεπτεμβρίου 2019, κατά τη διάρκεια γενόμενων ελέγχων, διαπιστώθηκε ασυμφωνία προβλεπόμενου και κατεχόμενου στρατιωτικού υλικού στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ). Οι αρμόδιες Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα, ενώ έχει διαταχθεί Προανάκριση για τη διερεύνηση των συνθηκών και αιτιών κάτω από τις οποίες αφαιρέθηκε ή χάθηκε το στρατιωτικό υλικό".

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αποθήκη δεν φέρει σημεία διάρρηξης γεγονός που εμπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και τις έρευνες.

Παράλληλα έχει μεταβεί στο νησί κλιμάκιο της σήμανσης για να πάρει δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι αποθήκες, από τις οποίες κλάπηκε το πολεμικό υλικό, είναι αυτές που συναλλάσσεται βαρύς οπλισμός που χρησιμοποιούν τα ΟΥΚ σε επιχειρήσεις τους.

Οι κλοπές στρατιωτικού υλικού

Καβάλα

Παραμονές Χριστουγέννων του 1977, ομάδα αγνώστων εισήλθε από αφύλακτη μάντρα στο 645 ΜΤΠ της Ελευθερούπολης Καβάλας (στρατόπεδο Νάτσιου) και έκλεψε 36 αχρησιμοποίητα 45άρια.

Οι εκτεταμένες έρευνες που ακολούθησαν δεν έφεραν αποτέλεσμα και η υπόθεση παρέμενε νεφελώδης. Μέχρι τον Νοέμβριο του 1986, όταν αποκαλύφθηκε εξαιτίας μιας πλημμύρας η γιάφκα της οδού Καλαμά 25 στα Σεπόλια.

Συκούριο

H σημαντικότερη κλοπή ρουκετών από στρατόπεδο ήταν εκείνη του Συκουρίου Λάρισας, την 24η Δεκεμβρίου 1989. Oμάδα της «17 Νοέμβρη» μετά πολύμηνη παρακολούθηση, εισέβαλε σε δύο αποθήκες πυρομαχικών και απέσπασαν με πάσα ευκολία 113 ρουκέτες των 2,36 και 3,5 ιντσών, επτά χιλιάδες φυσίγγια και χειροβομβίδες.

H οργάνωση ανέλαβε εξαρχής την ευθύνη (με προκήρυξη στις 5/2/1990) και χρησιμοποίησε τη «λεία» της για «δυναμικά» τρομοκρατικά χτυπήματα. Μεγάλο μέρος των ρουκετών βρέθηκαν από την αστυνομία στις γιάφκες των οδών Δαμάρεως και Πάτμου.

Κω

Ανάλογη με την χθεσινή κλοπή όπλων είχε γίνει στην Κω στις 3 Αυγούστου 2002, όταν εκλάπησαν τρία οπλοπολυβόλα, 17(!) 45άρια και τρία αυτόματα G3.

Τηλεφώνημα αγνώστου στο αστυνομικό τμήμα της Κω συνέδεε την κλοπή με τη «17 Νοέμβρη».

Η κλοπή στην Κω είχε γίνει με τη μέθοδο του ριφιφί καθώς οι άγνωστοι δράστες τρύπησαν τον τοίχο διπλανής αποθήκης ιματισμού, και μπήκαν μέσα στην αποθήκη των πυρομαχικών. Διαπιστώθηκε από τους αξιωματικούς φρουράς, στη διαδικασία καταμέτρησης υλικού, και αμέσως ενημερώθηκε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και η διοίκηση του ΓΕΣ.

Διαβάστε επίσης