Άμυνα & Διπλωματία

Σοβαρά ερωτήματα για την τραγωδία στη Λιβύη – Έρευνες με τη συμμετοχή της ΕΥΠ


Με τη συμμετοχή της ΕΥΠ συνεχίζονται οι έρευνες για τις συνθήκες του φρικτού τροχαίου δυστυχήματος στη Λιβύη, με πέντε νεκρούς και 14 τραυματίες, μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας.Τα ερωτήματα για την τραγωδία είναι πολλά, παρά το γεγονός ότι το σενάριο του τροχαίου δυστυχήματος είναι το επικρατέστερο, έως αυτή την ώρα.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ σε ρεπορτάζ της, η ΕΥΠ τονίζει πως η έρευνα είναι σε αρχικό στάδιο και ακόμη καμία πιθανότητα δεν μπορεί να εξαιρεθεί και πως απλά αυτή είναι εικόνα που προσλαμβάνουν μέχρι στιγμής από τις «πηγές» τους στη χώρα αυτή.

Βεβαίως, γεννάται και άλλο ένα ερώτημα-όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ- ως προς ποιο λόγο ένα ντεπόζιτο καυσίμων να δεχτεί μία τροποποίηση τέτοια που το ντεπόζιτο να μοιάζει με βυτίο. Έχει να κάνει με τις δυσκολίες ανεύρεσης καυσίμων από τις συνθήκες που υπάρχουν στη συγκεκριμένη χώρα ή με κάτι πιο σύνθετο; Η έρευνα ωστόσο συνεχίζεται προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να συλλεχθούν ασφαλή δεδομένα.

Ανατριχιαστικές οι μαρτυρίες των διασωθέντων

Στο έργο των ερευνών για τα αίτια του δυστυχήματος σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι μαρτυρίες διασωθέντων οι οποίοι είναι σε θέση να δώσουν στοιχεία αυτή τη στιγμή και να περιγράψουν τις τραγικές ώρες που έζησαν στη Λιβύη, αναφέρει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Σιδέρης.

Δεν είναι εύκολο μετά από ένα τέτοιο σοκ, να συγκεντρωθεί κανείς και να αποδώσει με ακρίβεια τι έχει συμβεί. Γι’ αυτό και η προσπάθεια συλλογής στοιχείων θα έχει διάρκεια και δεν θα αποτελέσει για τις ένοπλες δυνάμεις μια υπόθεση λίγων ημερών.
Μέσα από όλο το πλαίσιο της επιχείρησης, θα βγουν συμπεράσματα ώστε να ληφθούν, όπου απαιτηθεί και τα απαραίτητα επιπλέον μέτρα.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ είναι «ανατριχιαστικές οι πρώτες λεπτομέρειες από το φρικτό τροχαίο», όπως τις περιγράφουν οι επιζώντες.

Το λεωφορείο σχεδόν ακαριαία πήρε φωτιά ενώ όπως έγινε γνωστό ο συνταγματάρχης και επικεφαλής της αποστολής από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης εκσφενδονίστηκε στο δρόμο, διαπερνώντας μέσα από παμπρίζ. Ο ίδιος είναι πολυτραυματίας και οι γιατροί προσπαθούν να τον σταθεροποιήσουν.

Mε αυτοθυσία άντρες των ειδικών δυνάμεων που τραυματίστηκαν και οι ίδιοι έσπασαν τα τζάμια και βοήθησαν τους διασωθέντες να βγουν έξω πριν το λεωφορείο παραδοθεί ολοκληρωτικά στις φλόγες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ετικέτες Λιβύη