Επιχειρήσεις

Σουπερμάρκετ: Αλλαγές στον ΕΛΟΜΑΣ επιβάλλει η Επ. Ανταγωνισμού


Μετά από παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο όμιλο αγορών ΕΛΟΜΑΣ - που λειτουργεί ουσιαστικά ως προμηθευτικός συνεταιρισμός μικρών αλυσίδων σουπερμάρκετ, αναγκάζεται να τροποποιήσει το καταστατικό του και να απαλείψει διατάξεις οι οποίες οδηγούν ενδεχομένως σε περιορισμό του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Στο καταστατικό υπήρχε διάταξη που προέβλεπε ότι σε περιοχές όπου δραστηριοποιείται μία εταιρεία-μέλος του ΕΛΟΜΑΣ, δεν επιτρέπεται να ανοίξει καταστήματα άλλη εταιρεία-μέλος.

Μόλις έλαβε γνώση αυτής της διλαταξης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού διενήργησε αυτεπάγγελτη έρευνα. Εκτιμώντας ότι ο επιβαλλόμενος περιορισμός συνιστά ενδεχομένως "σύμπραξη" εταιρειών κατά παράβαση του νόμου 3959/2011 περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού, ζήτησε από τον ΕΛΟΜΑΣ να ληφθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις τόσο από τον ίδιο όσο και από τα μέλη του. 

Ο όμιλος έδωσε γραπτή διαβεβαίωση προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι θα τροποποιήσει τη συγκεκριμένη διάταξη του καταστατικού. Επιπλέον, οι εταιρείες-μέλη του απέστειλαν προς την Επιτροπή ξεχωριστές επιστολές-βεβαιώσεις, δεσμευόμενες να μην εμποδίσουν καθ' οιονδήποτε τρόπο τη λειτουργία καταστήματος άλλης αλυσίδας του ομίλου στην περιοχή δραστηριοποίησης τους. .

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει για το συγκεκριμένο θέμα στις 8 Ιουνίου, προκειμένου να κρίνει εάν οι δεσμεύσεις από πλευράς ΕΛΟΜΑΣ αποκαθιστούν τον ελεύθερο ανταγωνισμό μεταξύ των μελών του.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα