Διεθνή

Σουηδία: Ο μακελάρης της Στοκχόλμης ήθελε να «συντρίψει τους άπιστους»


 Ο Ραχμάτ Ακίλοφ, ο άνδρας που ανέλαβε την ευθύνη της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης με φορτηγό στην Στοκχόλμη τον Απρίλιο του 2017, προκαλώντας τον θάνατο πέντε ανθρώπων, ετοίμαζε την επίθεση του επί μήνες γιατί ήθελε «να συντρίψει τους άπιστους», σύμφωνα με το κατηγορητήριο της πολιτικής αγωγής. 

Ο Ακίλοφ, η αίτηση ασύλου του οποίου είχε απορριφθεί, έριξε ένα φορτηγάκι πάνω στο πλήθος σε πολυσύχναστο εμπορικό πεζόδρομο της Στοκχόλμης σε ώρα αιχμής την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017. Τρεις Σουηδέζες, ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι 11 ετών, καθώς και ένας Βρετανός 41 ετών και μία Βελγίδα 31 ετών σκοτώθηκαν, ενώ ακόμα δεκαπέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που παρουσιάστηκε την Τρίτη, ο Ακίλοφ διέπραξε την επίθεση αυτή με πρόθεση να «διασπείρει τον φόβο στον πληθυσμό» και να «αναγκάσει τη Σουηδία να τερματίσει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ».

«Το κίνητρό του ήταν να τιμωρήσει τη Σουηδία για τη συμμετοχή της στον πόλεμο κατά του ΙΚ», εξήγησε ο εισαγγελέας Χανς Ίρμαν σε συνέντευξη Τύπου. 

Ο συνήγορος του Ακίλοφ Γιόχαν Έρικσον είπε πως ο πελάτης του αποδέχθηκε την κατηγορία της διάπραξης τρομοκρατικής ενέργειας και επιβεβαίωσε το κίνητρο. Αρνήθηκε να πει αν ο Αχίλοφ εξέφρασε μεταμέλεια για την επίθεση.

Η έρευνα, που αριθμεί σχεδόν 9.000 σελίδες,  όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, αποκάλυψε συζητήσεις που είχαν γίνει πολλούς μήνες πριν από την επίθεση σε υπηρεσίες διαδικτυακής ανταλλαγής μηνυμάτων στις οποίες ο κατηγορούμενος δηλώνει σε διάφορους συνομιλητές, οι οποίοι δεν έχουν ταυτοποιηθεί, ότι θέλει να «συντρίψει τους άπιστους».

«Δεν ριζοσπαστικοποιήθηκε λίγο πριν από την επίθεση», σύμφωνα με τον Χανς Ίρμαν ο οποίος διευκρίνισε ότι επιφυλάσσεται να πει περισσότερα γι' αυτό στη δίκη η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο στη Στοκχόλμη.

Ο Ραχμάτ Ακίλοφ είχε κάνει πολλές αναζητήσεις στο διαδίκτυο και στο You Tube για τις τζιχαντιστικές οργανώσεις, τους όρκους πίστης στο ΙΚ και την κατασκευή εκρηκτικών. 

Ο Ακίλοφ δήλωσε με ένα βίντεο πίστη στο ΙΚ την παραμονή της επίθεσης. Η οργάνωση δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη για την επίθεση.

Το φορτηγάκι που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση ολοκλήρωσε την πορεία του πέφτοντας πάνω στη βιτρίνα ενός μεγάλου καταστήματος αφού χτύπησε περίπου 20 ανθρώπους. Ο Ακίλοφ πυροδότησε ένα εκρηκτικό φορτίο που αποτελείτο από πέντε φιάλες αερίου και καρφιά στην καμπίνα του οχήματος.

Υπολόγιζε ότι θα σκοτωνόταν, όμως ο μηχανισμός ανεφλέγη αντί να εκραγεί προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές.

Διέφυγε προς έναν σταθμό του μετρό και συνελήφθη μερικές ώρες αργότερα βόρεια της Στοκχόλμης. Αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.