Διεθνή

Σουηδία: Κρατικά χρηματοδοτούμενη ομάδα θεωρείται ο πιθανότερος ένοχος για τις εκρήξεις στους Nord Stream


Ο Σουηδός εισαγγελέας που ερευνά τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream δήλωσε σήμερα πως «το προφανές κύριο σενάριο» είναι πως μια κρατικά χρηματοδοτούμενη ομάδα βρίσκεται πίσω από σαμποτάζ, όμως το σενάριο μια ανεξάρτητη ομάδα να βρίσκεται πίσω από αυτό εξακολουθεί να είναι «θεωρητικά πιθανό».

Ο εισαγγελέας Ματς Λούνγκβιστ δήλωσε επίσης στο Reuters πως το είδος των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν στις εκρήξεις αποκλείει έναν μεγάλο αριθμό δραστών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα και την οποία επικαλέστηκε το Reuters, ο εισαγγελέας εκτίμησε πως θα είναι πιθανόν δύσκολο να προσδιοριστεί ποιος ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream που συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία στη Βαλτική θάλασσα πέρυσι.

Οι εκρήξεις της 26ης Σεπτεμβρίου στους αγωγούς σημειώθηκαν στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της Σουηδίας και της Δανίας. Η έκρηξη στη σουηδική ΑΟΖ σημειώθηκε σε βάθος 80 μέτρων και ο εισαγγελέας είπε πως η έρευνα γι' αυτήν είναι περίπλοκη.

«Η ελπίδα μας είναι να μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε ποιος διέπραξε αυτό το αδίκημα, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί πως είναι πιθανόν ότι αυτό θα είναι δύσκολο δεδομένων των συνθηκών», ανέφερε ο εισαγγελέας Ματς Λούνγκβιστ. «Εργαζόμαστε συνεχώς, κινούμε γη και ουρανό και δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη», πρόσθεσε.

Ενώ δεν έχει εξαχθεί κανένα συμπέρασμα, μια σειρά θεωρίες έχουν διατυπωθεί για το ποιος ανατίναξε τους αγωγούς και πώς.

Η Γερμανία επιβεβαίωσε πως οι ερευνητές της πραγματοποίησαν έφοδο σε σκάφος τον Ιανουάριο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για να μεταφέρει τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να ανατιναχθούν οι αγωγοί. Γερμανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως το σκάφος μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί από ουκρανική ή φιλοουκρανική ομάδα.

«Υπάρχει ένα πλήθος πληροφοριών και αναφορών για το σαμποτάζ εναντίον των αγωγών αερίου. Το συμβάν έχει μετατραπεί προφανώς σε αρένα για διάφορες προσπάθειες επηρεασμού», ανέφερε ο Λούνγκβιστ στη δήλωση.

«Αυτές οι εκτιμήσεις δεν έχουν αντίκτυπο στην εν εξελίξει έρευνα, η οποία βασίζεται σε γεγονότα και πληροφορίες που έχουν προκύψει από αναλύσεις, έρευνες στη σκηνή του εγκλήματος και τη συνεργασία με τις αρχές στη Σουηδία και άλλες χώρες», είπε ο Σουηδός εισαγγελέας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα