Διεθνή

«Sos» από S&P για την παγκόσμια ανάπτυξη λόγω δασμών


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η S&P για τις επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών στην παγκόσμια οικονομία, επισημαίνοντας πως υπάρχει περίπτωση να προκαλέσει πλήγμα έως και κατά 1% αν εξελιχθεί σε εμπορικό πόλεμο. 

Μπορεί να μην εξελιχθεί σε παγκόσμια ύφεση, αναφέρει,  ωστόσο« μπορεί κανείς να φανταστεί ένα σενάριο όπου αντί για παγκόσμια ανάπτυξη στην περιοχή του 3% θα έχουμε παγκόσμια ανάπτυξη στη ζώνη του 2%, όπου ΗΠΑ , Ευρώπη και Κίνα υπαναχωρούν όλες μαζί ταυτόχρονα», αναφέρει ο Paul Gruenwald, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global, μιλώντας στο CNBC.

Η παγκόσμια ανάπτυξη το 2017 ήταν στο 3,7%. Για φέτος προβλέπεται ότι θα είναι στο 3,8% και στο 3,9% το 2019, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Τα ποσοστά αυτά προσεγγίζουν τον ρυθμό ανάπτυξης 4% που είχαμε πριν την παγκόσμια κρίση και χρειάστηκε σχεδόν μια δεκαετία για να ξαναφτάσει σε αυτά τα επίπεδα.

ΟΟΣΑ και ΔΝΤ έχουν βγάλει προβλέψεις εκφράζοντας την εμπιστοσύνη τους στην παγκόσμια ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ότι ένας εμπορικός πόλεμος αποτελεί σημαντικό καθοδικό ρίσκο για τις θετικές, σε γενικές γραμμές, προβλέψεις τους.

Σημειώνεται ότι η S&P δεν είναι η μοναδική που προβλέπει τα παραπάνω: σύμφωνα με προσομοιώσεις από την ΕΚΤ, η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να συρρικνωθεί έως και 1% κατά τον πρώτο χρόνο επιβολής των δασμών, ενώ το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών μπορεί να μειωθεί έως και 3%.

Το τελευταίο διάστημα έγιναν κάποιες κινήσεις εκτόνωσης της κρίσης στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας, την οποία ο Τραμπ κατηγορεί για αντι-εμπορικές πρακτικές, ωστόσο την περασμένη Τρίτη κάθε πρόοδος ναυάγησε όταν ο Λευκός Οίκος ανανέωσε τις απειλές του να επιβάλει δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας αξίς 50 δισ. δολ., κατηγορώντας το Πεκίνο ότι έκλεψε ή αντέγραψε τεχνολογία ξένων εταιρειών.

Το Σαββατοκύριακο η Κίνα απείλησε από την πλευρά της ότι οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί κατά τη διάρκεια συναντήσεων με εκπροσώπους των ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν και ότι θα ληφθούν αντίποινα αν η Ουάσινγκτον ενεργοποιήσει τους επαπειλούμενους δασμούς.
 

Διαβάστε επίσης