Ελλάδα

Σωματεία Θεσσαλονίκης - Επέτειος Τεμπών: Γιατί απεργούμε στις 28 Φεβρουαρίου


Με κοινή τους ανακοίνωση σωματεία της Θεσσαλονίκης καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της ερχόμενης Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών, παρουσιάζοντας το διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν και την Πέμπτη 22/02 στο σταθμό του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, με τα συνθήματα «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί» και «Να αποδοθούν οι ευθύνες, να πληρώσουν οι ένοχοι».

Στην ανακοίνωσή τους διαβάζουμε:

«Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς, οι περισσότεροι από τους οποίους από τη Θεσσαλονίκη. Την ίδια μέρα απεργούμε και διαδηλώνουμε για τον μισθό και τις Συλλογικές Συμβάσεις, για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Για την ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος απέναντι στην ακρίβεια που σαρώνει. Για να πάψουν οι πλειστηριασμοί και το ξεσπίτωμα λαϊκών οικογενειών.

Η μέρα της απεργίας δεν επιλέχθηκε τυχαία, ούτε είναι μόνο συμβολική.

Είναι καθολική απαίτηση των δεκάδων σωματείων της Θεσσαλονίκης που την οργανώνουν, καθολική διεκδίκηση του λαού και της νεολαίας:

· Να αποκαλυφθούν τα πραγματικά αίτια και οι υπεύθυνοι της τραγωδίας.

· Να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες και να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται άμεσα στο έγκλημα.

· Να μπορεί ο λαός να ταξιδεύει με σύγχρονα, ασφαλή και φτηνά τρένα, να μην τρέμει το φυλλοκάρδι του για το αν και πότε θα συμβεί το κακό.

Οι διεκδικήσεις αυτές έρχονται σε σύγκρουση με την προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση, με τις πλάτες των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, για να βγάλουν λάδι την πολιτική της «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, την οποία υπηρέτησαν διαχρονικά, υλοποιώντας στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ.

Αυτό που επιβεβαιώνεται ήδη στην Εξεταστική είναι ότι όλοι τους αποψίλωσαν τον ΟΣΕ από προσωπικό, προκειμένου να είναι φτηνότερος για το κράτος και πιο ανταγωνιστικός για τους επενδυτές, περνώντας ο ένας στον άλλον τη σκυτάλη της ιδιωτικοποίησης.

Το σπάσιμο του σιδηροδρομικού έργου σε κομμάτια - όπως επιτάσσει η στρατηγική της «απελευθέρωσης» - και η παράδοσή του σε ιδιωτικές εταιρείες, από μικροεργολάβους μέχρι πολυεθνικά μεγαθήρια που εμπορεύονται τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας, συνέβαλαν καθοριστικά στη σημερινή άθλια κατάσταση του σιδηρόδρομου.

Γι' αυτό, δεν προκαλεί έκπληξη ότι ακόμα και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σημειώνει τεράστια κενά στην ασφάλεια του ευρωπαϊκού δικτύου, επειδή αυτή «κοστίζει» περισσότερο από όσα αποδίδει στο κράτος και στις εταιρείες - χρήστες!

Ετσι φτάσαμε στο έγκλημα των Τεμπών, όπου, πέρα από τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, αναδεικνύονται οι άμεσες ευθύνες στελεχών της κυβέρνησης, του ΟΣΕ και της ιταλικής πολυεθνικής που διαχειρίζεται τα τρένα.

Πριν έναν χρόνο, χιλιάδες λαού και νεολαίας συγκλόνισαν τη χώρα με τις μαζικές διαδηλώσεις κάτω από το σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Με το ίδιο σύνθημα κορυφώνεται η προετοιμασία της απεργίας, με αποφάσεις εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Γιατί η πολιτική του κέρδους, που βρίσκεται πίσω από την ακρίβεια και τους μισθούς - φιλοδωρήματα, πίσω από την ένταση της εκμετάλλευσης, την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των πάντων, που ευθύνεται για το σημερινό «μακελειό» στους χώρους δουλειάς, με τα δεκάδες εργοδοτικά εγκλήματα, αλλά και για το χάλι στην Υγεία, είναι επικίνδυνη ακόμα και για την ίδια τη ζωή του λαού, όπως απέδειξε το έγκλημα στα Τέμπη.

Στις 28 του μήνα λοιπόν απεργούμε! Κλιμακώνουμε τον αγώνα για τις ζωές μας, ενάντια στην πολιτική που στηρίζει την κερδοφορία μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό είναι το μεγαλύτερο χρέος και στους νεκρούς των Τεμπών, στους συγγενείς τους που ζητάνε δικαίωση.»

Την ανακοίνωση υπογράφουν η Επιτροπή αγώνα εργαζομένων στην Hellenic Train, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών & Πληροφορικής και το Συνδικάτο Μετάλλου Κ. Μακεδονίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα